Biramo supermuškarce

Prepreke su samo u našim glavama: Vanja, planinarka u 50. godini

"Kad krenete, nema stajanja. Kako bih vam rekla, navučete se na prirodu. Vrh koji osvojite je nagrada, ali je ipak najlepši deo put do njega kao i saznanje da se napor prevazišli."

Ponedeljak, 07.06.2021.

20:56

Izvor: B92

Prepreke su samo u našim glavama: Vanja, planinarka u 50. godini
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Čačanka Vanja Nikolić, po rečima njenog muža Nenada, koji ju je i predložio za akciju "Biramo Super ženu", nezaustavljiva je. Magistarka farmacije, majka troje dece i supruga, postala je u svojim kasnim četrdesetim godinama aktivna planinarka, koja je osvojila za 15 meseci više od 50 planinskih vrhova.

Nenad nam je rekao da je pokazala da su prepreke samo u našim glavama i da sa uloženom voljom nikad nije kasno. Kada smo pozvali Vanju (50) i preneli joj da njen suprug smatra da je ona super žena, nije mogla da zaustavi da se smeje: "Jao, rekao mi je za to, ali nisam očekivala. Ali da mi je drago - drago mi je", priznala je kroz smeh.

Spomenuli smo da je njenom suprugu veoma drago što je tako aktivna, pa smo je odmah pitali kako je uspela da osvoji toliko vrhova: "Rekla bih da su planine osvojile mene, a ne ja njih. Godinama smo suprug i ja članovi Planinarskog društva "Kablar", ali smo tek početkom 2020. godine krenuli na prvu akciju. Kad krenete u planine, nemate izbor. To postane ljubav za ceo život", objasnila nam je Vanja.

Kao neko ko se bavi i medijima, Vanja je tokom penjanja po planinama snimala emisiju "Sa Vanjom u planine", koja se emituje na kanalu Balkan trip: "Koliko postanete zavisni od prirode govori činjenica da smo 44 sedmice zaredom išli po planinama i snimali. Iako smo krenuli bez nekog velikog entuzijazma u planinarenje i snimanje, završilo se tako što smo posetili preko 50 vrhova kako po Srbiji, tako po Republici Srpskoj, Crnoj Gori."

*ALT

Kada smo je pitali šta ju je pokrenulo da se bavi planinarenjem, Čačanka nam je rekla: "Planinarenje je jedan od najzdravijih načina da se pokrenete. Nikad nije kasno da krenete u planine! Ova aktivnost pruža, pored fizičkih, i mentalne blagodeti - psihičko rasterećenje, način da ozdravite od svakodnevnice i da se skroz preporodite. E sad, da je lako bilo da se pokrenem u zrelim godinama, nije. Nemate kondiciju, često sam i kukala da ne mogu više, ali sa svakim korakom, sa novom planinom , bilo je sve lakše. Sada sam na maloj pauzi, jer sam, na snimanju poslednje epizode povredila kičmu, (nije uzrok planinarenje), ali ću nastaviti sigurno da planinarim čim se oporavim", pričala nam je sa oduševljenjem.

Osvajala je vrhove Kablara, Bobije, Stare i Suve planine, Maglić (najviši vrh BiH) i mnogo drugih planina. Kaže da je bilo izazova, ali se zaborave pored lepote prirode: "Kad krenete, nema stajanja. Kako bih vam rekla, navučete se na prirodu. Postanete pravi planinarkos. Vrh na koji se popnete je nagrada, ali je ipak najlepši deo put do njega, kao i saznanje da ste napor prevazišli. Svako ko ide prema vrhu prilaže svoju snagu, snazi privlačnosti vrha", priča nam ova vesela planinarka.

Prirodu je kroz ovo iskustvo veoma zavolela i smatra da se u prirodi nalaze odgovori vezani za zdravlje, pa i sam život: "Izlaz i ozdravljenje po mom mišljenju se nalaze u prirodi. Sedenje, hrana i piće - to može donekle, ali telo traži pokret i mislim da je preko potrebno posebno u današnje vreme ići u planine, šume, osetiti i videti prirodu i dozvoliti sebi da je upijemo. Ono što nikako ne smemo da zaboravimo je da prirodi dugujemo sve i da moramo da je čuvamo i živimo u skladu sa njom, a ne da se konfrontiramo!", objasnila nam je Vanja.

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.