Posle dve neuspele vantelesne oplodnje, Zdenki su se dogodile dve velike neočekivane sreće

"I sad mi se plače kad se setim. Bilo mi je jako teško, mislila sam da nikad neću ostati u drugom stanju. Bilo je puno suza i tuge, a i muž je bio skroz skrhkan".

Akcije |
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U okviru naše akcije "Biramo super ženu", nedavno nam je stigao mail sledećeg sadržaja:

"Svaka žena zaslužuje titulu super žene, jer biti žena je sinonim za biti super u današnje vreme. Zdenka Grozdanović je majka dvoje dece, uzrasta 6 i 8 godina, koji su na ovaj svet došli kao nagrada za njen optimizam i veru prirodnim putem - nakon pakla kroz koji je prošla tokom dve neuspele vantelesne oplodnje, bezbroj intervencija i operacija. Ona je poznati i cenjeni profesor engleskog jezika već skoro 20 godina,a poslednjih 6 godina vodi i svoju skolu engleskog jezika "LandMark". Rođena je i živi i radi u Leskovcu, sa željom da se zaposli u državnoj skoli i tako svoj život malo učini lakšim kako bi više vremena provodila sa svojom porodicom, jer je ovako od jutra do sutra u školi, a suprug brine o deci. Želja mi je da upoznate Zdenku. Jaku, hrabru, vrednu, pozitivnu, uvek nasmejanu ženu majku i najomiljenijeg profesora među decom. Poslednjih godina, usled iscrpljujućeg rada i svakodnevnih stresova izgubila je apetit, pa se sada svi brinemo za njeno zdravlje. O ovoj zeni mogu napisati roman, ali ako poželite da je upoznate, otkrićete mnogo, mnogo više".

Pozvali smo Zdenku Grozdanović (42) profesorku engleskog jezika iz Leskovca, majka Luke i Marka, koja nam je odmah na početku rekla da joj je suprug priznao da je on poslao mail našoj redakciji: "Nismo očekivali da ćete nas kontaktirati. Suprug Goran vam se javio i predložio mene za super ženu. Prijatno sam se iznenadila, a mislim da će moja priča biti korisna za mnoge žene koje prolaze kroz sličnu situaciju", počela je Zdenka.

Otkrila nam je da je već par godina preduzetnica, tačnije, vodi školu engleskog jezika "LandMark": "Kada ste preduzetnik, očekujte da ćete raditi više od osam sati. Ja u školi predajem, radim administrativne poslove, a kada dođem kući imam kao i svaka majka porodične obaveze. Takođe, online predajem engleski jezik jednoj kompaniji u u Japanu i moja dan izgleda kao da nema kraja", priča nam Zdenka.

Na samom početku razgovora, profesorka se prisetila svoje veze sa superugom: Bili smo u vezi šest godina i Gorani ja smo rešili da se 2009. godine venčamo. Iako sam i tokom zabavljanja pokušavala da ostanem u drugom stanju, to se nije dogodilo. Ozbiljno sam se pozabavila ovim pitanjem odmah posle venčanja. Krenula sam na preglede, radila sam mnoge analize, vadila krv, hormonske analize, čak sam imala intervenciju na jajovodima", objašnjavala nam je.

Posle operacije na jajovodima, na sopstvenu inicijativu, ali uz konsultaciju sa doktorom, krenula je na vantelesnu oplodnju, koja početkom 2011. nije uspela: "Kada se to dogodilo, kada sam saznala da nisam u drugom stanju, bilo mi je veoma teško. Plakala sam, jer sam se mnogo nadala. Hvatala me i panika i strah i postavljala sam sebi iznova i iznova pitanje - da li ćemo uspeti da se ostvarimo kao roditelji", priča nam Zdenka.

Ipak, kada je skupila snage, ponovo se obratila se lekaru, koji joj je predložio da opet uradi sve analize: "Tada sam imala 33 godine, rezultati mi nisu bili sjajni i lekar mi je saopštio nešto što me je baš uplašilo. Kazao mi je da na osnovu mojih godina i rezultata, mogu da još jednom da idem na vantelesnu i da ako ne uspe, on ne bi preporučivao više. Dakle, ova druga vantelesna da pokušam, a ako ne uspe, to je kraj sa ovakvom vrstom oplodnje", rekla nam je.

Iako je ovo saznanje za nju bilo traumatično, ova hrabra žena rešila je da pokuša. Imala je veliku nada, mislila je čak da će nositi blizance, ali nažalost nije uspela da ostane trudna: "I sad mi se plače kad se setim. Bilo mi je jako teško, mislila sam da nikad neću ostati u drugom stanju. Bilo je puno suza i tuge, a i muž je bio skroz skrhkan", kroz plač nam je pričala Zdenka.

Posle ovog perioda, Zdenka je rešila da nastavi dalje i da prihvati situaciju takva kakva je: "Čitala sam knjigu "Kaluđer koji je prodao svoj ferari", koja je dosta uticala na mene. Zahvaljujući toj knjizi, počela sam da ustajem u pet, idem na masaže, meditiram. Paralelno sam krenula na posao, počela koliko-toliko da se vraćam u normalu", nastavila je.

I onda se prisetila jedne zime i situacije koja joj se dogodila: "Bio je to Božić 2012. godine, ja sam dobila mesečni ciklus i pomislila sam -baš bih volela da ga nemam više. Sećam se tačno te misli. I dođe februar, ja primetim da mi menstruacija kasni. Uradim test i gle čuda - vide se dve linije koje ukuzuju na trudnoću. Ja ne verujem, pomišljam možda je nešto drugo u pitanju, neka greška... Ali, posle vađenja krvi i analiza, rezultat je potvrđen - ja sam u drugom stanju", rekla je.

Tada nam je obasnila da ju je u životu sačekala najveća sreća: "Bilo je neočekivano- do neba smo bili srećni, veseli i radosni. Čuda se događaju, mislila sam. Ne znam kako da objasnim kakav je to osećaj sreće! Što se tiče trudnoća protekla je u najboljem redu i 1. oktobra 2012. rodio se naš Luka", rado se prisetila ovog događaja.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Uključite se u akciju, izaberimo superžene zajedno!

Hajde da superžene postanu glavna tema.

Da li znate neku samohranu mamu koja se sa osmehom bori kroz život? Da li poznajete ženu koja je sama započela svoj posao i danas uspešno vodi svoju firmu i ima zaposlene?

Ili ženu koja se kao lavica bori sa raznim izazovima? Znate li neku nastavnicu, profesorku, medicinsku sestru ili doktorku, ili ženu koja je veliki humanitarac?
Možda neku koja ima poseban hobi ili je avanturista? Ili jednostavno onu čija životna priča zaslužuje da se o njoj piše i priča?
Da li ste možda vi jedna od njih?

Sve detalje o prijavi možete pronaći OVDE

Ona i njen suprug uživali su u gajenju bebice, ali samo par godina kasnije, krajnje neočekivano Zdenka je ostala prirodnim putem ponovo u drugom stanju: "Nisam mogla da verujem, nismo očekivali. Ali se dogodilo i mi smo bili presrećni, radosni. To je bila tako lepa i neočekivana sreća da ne mogu da iskažem rečima. Bila sam sigurna da ćemo sa puno ljubavi uspeti da gajimo još jednog mališu", pričala nam je.

U porodicu Grozdanović Marko je došao 26. avgusta 2015. godine. Kao beba bio je divan, ali pred odlazak u jaslice, brižna majka je brzo primetila da nešto nije u redu sa dečakom: "Marko je kao i Luka doneo veliku radost u porodicu. Svi smo bili oduševljeni, uve razdragani. Ni suprugu, ni meni ništa nije bilo teško oko podizanja dečice. Sve je teklo normalno, ali taj period adaptacije u jaslice... tada sam primetila da Marko ne govori. Išli smo kod logopeda i on je uspeo samo da kaže reč "da". Ja sam verovala da će progovoriti, ali kako je vreme je odmicalo, ali on nije govorio. I onda, jedno veče, videla sam da mu se oko okreće i ukršta. Bilo mi je čudno i odveli smo ga kod doktora koji je potvrdio da Marko treba da nosi naočare, jaku dioptriju, čak plus 6. Na sreću, prihvatio je lepo naočare i zahvaljujući ovom uočavanju i to što je počeo da vidi, brzo je propričao", pričala nam je Zdenka.

Smatra da kada se dogode ovakve stvari, samo majka može da oseti i zna šta i da li nešto nije u redu: "Ako neka mama prolazi kroz sličnu situaciju, savetujem uvek da oslušne dete. Život je kratak i brz, morate koristiti svaki znak, trenutak i osećaj da pomognete detetu. Ako verujete u izlečenje, uspećete. Možda ne u svim slučajevima, ali do granice do koje ćete oboje biti spokojni uvek možete stići. Verujte, samo mirna i srećna majka gaji srećnu, zdravu i zadovoljnu decu. Napred samo, drage moje mame. Nemojte pričati nikom koliko je teška i velika vaša oluja. Pokažite oluji koliko ste vi jake i moćne", rekla je.

Ova majka je poručila svim ženama koje prolaze kroz tešku priču vantelesne oplodnje da nema odustajanja i predaje:" Kada jednom krenete, ne vraćajte se, jer ste svakim korakom sve bliži ostvarenju svog sna. Ali ne samo uz pomoć medicine, lekova i terapija. Lek je u vama. U vašoj glavi, srcu i duši. Morate izlečiti i očistiti svoje telo i um od najsitnijih čestica negativnosti. Morate se skloniti od negativnih ljudi i verovati i želeti ostvarenje svoga sna. Dok ste žive, možete sve i uspećete snagom svoje sopstvene volje, pozitivne energije i pozitivnih vibracija. Mene je tome naučila moja priča, meditacija i moja pokojna, najdraza tetka Eva iz Čačka", poručila je.

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu