Biramo supermuškarce

Sandrina borba nakon prevremenog porođaja: Nisam znala da li ću da se probudim, da li ću čuti bebu

"Uplašila sam se puno. Ležim i čujem doktora koji se prekrstio i kaže 'a sad - pomozi Bože'. Bilo je zaista teško, jer nisam znala da li ću da se probudim i kako će biti moja beba."

Ponedeljak, 14.06.2021.

15:24

Izvor: B92

Sandrina borba nakon prevremenog porođaja: Nisam znala da li ću da se probudim, da li ću čuti bebu
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Sandru Stojiljković Cvetković (33) iz Niša je prijavio njen suprug Dalibor za akciju "Biramo superženu". U imejlu je napisao da misli da je njegova žena superžena, a kao razlog za to naveo je "njenu najveću životnu borbu koja je usledila nakon prevremenog porođaja i hitnog carskog reza u tridesetoj nedelji trudnoće".

Kada smo pozvali Sandru, rekla nam je da prati i čita tekstove u okviru naše akcije, ali i da je iznenađena što ju je muž prijavio: "Nisam očekivala da će me prijaviti, pa sam se malo iznenadila", kroz osmeh je prokomentarisala.

Dalibora je upoznala preko zajedničkih prijatelja: "Upoznali smo se u crkvi u Smederevu, družili se u početku, a posle smo počeli da se zabavljamo. 2013. godine smo se venčali, a 2016. godine sam ostala u drugom stanju", počela je priču Sandra.

Ona je dodala da je željena trudnoća u početku išla normalnim tokom: "Suprug i ja smo bili veoma radosni što sam ostala u drugom stanju. Ništa nije ukazivalo na to da može trudnoća da postane visokorizična, bar ne na samom početku. Kontrole su bile redovne, uz terapiju od strane hematologa. Ipak, treći trimestar je nagovestio da može da dođe do ozbiljnih problema, a jedan od njih bio je visok krvni pritisak. U tom trenutku ja sam se i dalje osećela odlično, ali moj rezultati nisu govorili tako. Morala sam da ostanem u bolnici u Nišu, ali brzo su mi javili da moram hitno da odem za Beograd. To je bio jedan od većih šokova, posebno što se bližio i moj 29. rođendan", prisećala se Sandra.

"Kada sam došla u Beograd, znate, sve se odigravalo jako brzo i dočekao me je teži šok - analize i stanje su bile još gore nego u Nišu. Odluka je bila da se hitno uradi carski rez, a ultrazvučni i CTG pregled pokazali su da se sa porođajem ne sme čekati ni minut. To je bio početak 30. nedelje trudnoće", nastavila je.

Dok joj je u jednu ruku ubrizgavana injekcija za uspavljivanje, a u drugoj transfuzija, pitala se da li će imati priliku da vidi još neki put svoje najmilije i dete koje će da rodi ili je tih 29 godina kraj svega.

Preživela je veliki strah kada su je doktori i medicinsko osoblje sprovelo do sale za porođaj: "Uplašila sam se puno. Ležim i čujem doktora koji se prekrstio i kaže 'a sad - pomozi Bože'. Bilo je zaista teško, jer nisam znala da li ću da se probudim i kako će biti moja beba", govorila je ova hrabra žena.

Kada je nakon buđenja čula glasove medicinskog osoblja kako dozivaju njeno ime, nije mogla od sreće da poveruje da je živa. Ali, od tada kreće početak njene velike borbe: "Beba je bila u inkubatoru, teška svega 1550 grama. Bila je jako mala, nisam je skoro ni videla od cevčica, sondi... Ne mogu da vam objasnim koliko mi je bilo teško - da živim 200 godina nikad ne bih mogla da zaboravim tu sliku", kroz plač se prisetila.

Sandrino stanje, uzrokovano visokim pritiskom, nije bilo dobro i morala je da lečenje nastavi u Nišu i ostavi bebu na odeljenju za neonatologiju u Narodnom frontu u Beogradu: "To je bilo veoma teško i bolno. Umesto sa bebom, izlazim praznih ruku, ne odlazim čak ni kući, nego na lečenje, 200 i više kilometara daleko od bebe. Brinem se neizmerno, jer i bebini lekari nisu bili baš optimistični po pitanju bebe i da li će preživeti", pričala nam je.

Roditelji brzo saznaju da se bebi stanje pogoršalo i da je bila životno ugrožena: "Bilo je mnogo dijagnoza - sepsa, plućne hemoragije, teška anemija, visok procenat kiseonika, priključivanje na respirator. Nekoliko dana nismo uopšte znali kako je beba, hoće li preživeti i prevazići sve, živeli smo za poziv intenzivnoj nezi u 12 sati, pa u 18 sati, a u isto vreme od svakog poziva strepili. Ipak, na kraju bebi se stanje stabilizovalo".

*ALT

Muž i ona i nakon dve nedelje od porođaja nisu dali bebi ime: "Shvatili smo oboje da beba nema ime, i da joj nismo dali iz straha da ne krene po zlu, pa da posle sa bolom izgovaramo. Moja želja je bila da se zove Irina, ali smo ipak dali ime Teodora, što znači Božji dar u želji da je Bog od svega sačuva i odbrani".

Kada je posle skoro 2 meseca beba došla kući, bilo je puno pregleda i kontrola: "Mi nismo znali da su takve kontrole i pregledi uobičajeni za bebu koje su prevremeno rođene. Događalo se da se datumi kontrola bebe i moji poklope, ali svakako da sam kontrole pomerala, kako bi mogla da prisustvujm bebinim kontrolama. Nismo znali kako će se sve odvijati i da li će prevremeno rođenje imati nekih posledica, da li će prohodati, progovoriti", brižno nam je pričala.

"Ipak, uz volju i posvećenost sve se može: Vera je jako bitna. Vera u Boga. Vera u dete. Bitno je slušati lekare šta vam pričaju i govore. Posete fizijatru i mnoge vežbice koje su mi fizijatri objasnili radila sam sa bebom kod kuće. Bile smo uporne, vežbale smo i po sat i po ili dva dnevno sa Teodorom i to sve u želji da pružim svoj maksimum i da dete nema nikakve posledice", rekla nam je.

Beba je sada zdrava i vesela devojčica, ima četiri i po godine i kako kažu roditelji "još se samo nije na luster popela", a majka Sandra, iako je imala teško porođajno iskustvo, nastavlja da se hrabro bori kroz sve životne situacijie i da sa velikom ljubavlju gaji devojčicu i uživa u porodičnim aktivnostima.

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare