Bojana je majka devojčice sa cističnom fibrozom: Svaki dan je borba, porodica mi daje ljubav i utehu

"Bodrimo se i muž i ja. Kada pomislim da ne mogu, da nećemo uspeti, Dejan je tu da me podigne, ali i kad se njemu dogodi ovako nešto, onda sam tu ja. Moja prva radost Milica je veoma zrela za svoje godine i lepo se slaže sa Tijanom. Zaista mi porodica daje utehu i veliku ljubav."

Akcije |
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Bojanu Dojić (40), majku dve devojčice, za našu akciju prijavila je prijateljica Jelena Mandić, ali skoro u isto vreme prijavila ju je i njena sestra od ujaka Marija. Nama u redakciji ova slučajnost nije mogla da promakne, te smo pozvali Bojanu i saopštili joj da su je čak dve osobe kandidovale za akciju "Biramo super ženu".

I Jelena i Marija rekle su da je njena borba kao majke velika i da daje sve od sebe kako bi svojoj ćerki, koja ima cističnu fibrozu, obezbedila normalan život.

Njena misija, kao i njenog supruga Dejana, jeste da devojčice Milicu (9) i Tijanu (6) izvedu na pravi put:

"Mislim da svako ko ima decu želi da ih usmeri, obrazuje, vaspita. I naša priča je takva, ali se od Tijaninog rođenja srećemo sa svakodnevnom borbom. Naime, naša Tiki ima cističnu fibrozu. To je genetska bolest koja remeti funkcije disanja, kao i funkcije jetre, creva", počela je da priča.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Boja priča o tome kako su otkrili da devojčica boluje od cistične fibroze.

"Tijana je rođena 17.9. 2014. a već na samom rođenju osetila sam da nešto nije u redu. Prvo imala je problem sa crevima i to je rešeno u četvrtom mesecu. Ipak, moj osećaj je govorio da i dalje nešto nije kako treba. Stalno je kašljala, nije napredovala. Posle raznih analiza, vađenja krvi i tzv. znojnog testa, doktori su joj dijagnostikovali cističnu fibrozu", prisetila se.

Saznanje je Bojani veoma teško palo.

"Bilo je suza, javio se veliki strah. Stalno mi je u glavi odzvanjalo - neizlečiva bolest, neizlečiva bolest. Šta, kako? Kako pomoći detetu? Bila sam pod stresom, zbunjena. Kad su mi saopštili, nisam znala gde se nalazim", kroz plač se prisetila.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Uključite se u akciju, izaberimo superžene zajedno!

Hajde da superžene postanu glavna tema.

Da li znate neku samohranu mamu koja se sa osmehom bori kroz život? Da li poznajete ženu koja je sama započela svoj posao i danas uspešno vodi svoju firmu i ima zaposlene?

Ili ženu koja se kao lavica bori sa raznim izazovima? Znate li neku nastavnicu, profesorku, medicinsku sestru ili doktorku, ili ženu koja je veliki humanitarac?
Možda neku koja ima poseban hobi ili je avanturista? Ili jednostavno onu čija životna priča zaslužuje da se o njoj piše i priča?
Da li ste možda vi jedna od njih?

Sve detalje o prijavi možete pronaći OVDE

Hrabra majka je rekla da se posle par dana od šoka pribrala i rešila da će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne ćerki da ima što bolje detinjstvo i život:

"Okej, pomislila sam, moramo da delamo. Tijana ima cističnu fibrozu i to je činjenica - da vidim šta možemo suprug i ja da uradimo po tom pitanju. Poslušala sam doktore koji su mi objasnili da je medicina napredovala i da se stvari menjaju. Krenuli smo sa terapijom, koju i danas Tijana redovno uzima - inhaliranje, enzime tokom svakog obroka...Trudimo se da imamo što manje stresa, a što više smeha", objasnila je Bojana.

Njen život se dosta promenio, ali nam je rekla da je borba za bolje sutra njene dece primarna stvar.

"Prestala sam da radim, iako sam baš volela svoj posao. Radila sam u jednom butiku i imam preko 15 godina radnog staža. Ipak, želim da snagu i energiju usmerim na moje devojčice. Tijana se dnevno inhalira od 4 do 6 puta i za sada neophodna joj je pomoć. A tu smo mi - suprug i ja da joj pomognemo", rekla je.

Veliku podrušku ima u porodici: "Bodrimo se i muž i ja. Kada pomislim da ne mogu, da nećemo uspeti, Dejan je tu da me podigne, ali i kad se njemu dogodi ovako nešto, onda sam tu ja. Moja prva radost Milica je veoma zrela za svoje godine i lepo se slaže sa Tijanom. Zaista mi porodica daje utehu i veliku ljubav", kazala nam je.

Kada se dogode ovakve situacije i kada obole najmiliji od neizlečivih bolesti, Bojana ima poruku: "Moramo se boriti, svaki dan i ne smemo da posustajemo. Pred nama su veliki izazovi, ali ne smemo da pokleknemo. Razmišljam o tome kako će devojčice da porastu i kako ću jednog dana biti baka. Takođe, na dnevnom nivou sam aktivna kao član Udruženja za cističnu fibrozu i svi zajedno se borimo da lek trikafta koji pomaže prilikom lečenja bude odobren, a koji bi poboljšao kvalitet života svih koji boluju od ove bolesti. U pregovorima smo oko ovog leka i sa Ministarstvom zdravlja. Znači, samo borba i uvek da gledamo napred", poručila nam je.

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu