Biramo supermuškarce

Dr Zorica Crnogorac pomogla je da svet bude bogatiji za 5.000 beba: Stvaranje života je lep posao

"Veoma je važno da imate apsolutno poverenje u ljude sa kojima radite i da su svi pozitivni. Stvaranje života je lep posao, koji većini parova naslika osmeh na licu, ali, nekada i sa mnogo suza i stresa."

Subota, 19.06.2021.

15:08

Izvor: B92

Dr Zorica Crnogorac pomogla je da svet bude bogatiji za 5.000 beba: Stvaranje života je lep posao
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Doktorka Zorica Crnogorac jedna je od vodećih stručnjaka u lečenju steriliteta u Srbiji, a pomogla je da naša zemlja, ali i svet postanu bogatiji za pet hiljada novih života. Takođe, Zorica je članica evropskog ( ESHRE) i američkog (ASRM) udruženja za reproduktivnu medicinu, kao dobitnica brojnih međunarodnih i domaćih priznanja za vrhunski ostvarene rezultate u oblasti oplodnje, poput priznanja Udruženja poslovnih žena Srbije "Cvet uspeha za ženu zmaja", EY "Preduzetnik godine za inovativnost", kao i najvišeg priznanja svoje zemlje Sretenjski orden.

Odrasla je u Sremskim Karlovcima u preduzetničkoj porodici s tradicijom. Došla je u Novi Sad, završila je medicinski fakultet. Stažirala je u Institutu za plućne bolesti, ali je više naginjala ka "lepšim" stranama medicine i odlučila se za ginekologiju.

Tu je, kako kaže doktorka Crnogorac, imala "više prostora da radi neke lepe stvari, da učestvuje u stvaranju života i rođenju beba". Posle specijalizacije otišla je na usavršavanje u inostranstvo. Radila je, u Beču, Londonu, Briselu i Kopenhagenu, ali je ipak odlučila da se vrati u Srbiju.

A kako izgleda jedan njen radni dan, dr Crnogorac podelila je sa nama u okviru akcije "Biramo super ženu".

"Prvih pet godina rada sam neprestano, bez radnog vremena, boravila u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis, koja je ove godine obeležila 16 godina postojanja. To je trajalo sve dok se nije oformio kvalitetan tim. Veoma je važno da imate apsolutno poverenje u ljude sa kojima radite i da su svi pozitivni. Stvaranje života je lep posao, koji većini parova naslika osmeh na licu, ali, nekada i sa mnogo suza i stresa. Zato je neophodno da u bolnici vlada dobra atmosfera, a to se postiže ako su ljudi zadovoljni, neopterećeni i uživaju u svom poslu. I kada se umorite, treba da naučite da zastanete, udahnete i nastavite dalje, ali nikada da odustajete."

Važi za vodećeg stručnjaka u lečenju steriliteta u jugoistočnoj Evropi a, pored svakodnevnih obaveza u klinici, Zorica se bavi i istraživačkim radom.

"Tokom dvogodišnjeg istraživanja u našoj bolnici pregledano je besplatno oko 200 zdravih mlađih žena. Istraživanjem je utvrđeno je da svega 26 odsto ovih pacijentkinja mlađih od 30 godina ima uredan nalaz jajnika. Zbog ovakvih nalaza koleginica Božana Stepanov i ja smo uputile inicijativu Ministarstvu zdravlja da se u okviru redovnih ginekoloških pregleda za žene koje imaju od 25 do 35 godina obezbedi i provera plodnosti, odnosno aktivnosti jajnika. Ovakvi pregledi značajno bi smanjili procenat žena kod kojih se kasnije javlja problem steriliteta, kao i onih parova koji odlaze na proces vantelesne oplodnje (VTO). Dužnost nas lekara je da edukujemo mlade ljude da na vreme proveravaju svoju plodnost, i muškarce i žene, te da na vreme počnu sa osnivanjem porodice", istakla je doktorka.

Ljubav prema tome što radi je pomogla da postanemo bogatiji za pet hiljada beba. Takođe, mnogim bebama, doktorka je i kumovala:

"Postoje trenuci u životu koji nam zauvek ostaju u sećanju. I dobijaju pravu vrednost – stvarati novi život i kao kruna na kraju – krštenje, za mene su posebni momenti. Zahvalna sam roditeljima Mihajla, Maje, Marka, Dore, Danila na posebnoj i večnoj povezanosti", istakla je.

*ALT

Kada smo je pitali na šta je posebno ponosna, doktorka je odgovorila:

"Ponosna sam na to što sam uspela da se održim u poslu svih ovih godina, svoj tim, a ponajviše na Genesis porodicu koja broji 5.000 rođenih beba i koja je svakog meseca sve brojnija. Na moju porodicu, sina Nikolu, koji su moj temelj, moja sigurnost i razlog mog uspeha. Oni mi donose radost, zadovoljstvo i pomažu mi da se napunim pozitivnim osećanjima".

*ALT

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.