Loše, koliko i zvuči: Merkur u opoziciji sa retrogradnim Marsom

Od ulaska u ovu radnu nedelju, to jest od 21. septembra pa zaključno sa subotom, 26. (dok ne pređe u znak Škorpije) planeta Merkur će sa poslednjih stepeni znaka Vage praviti opozicioni aspekt sa retrogradnim Marsom i istovremeno kvadratni aspekt sa retrogradnim Saturnom.

Utorak, 22.09.2020.

10:05

Izvor: Astrolog Olga Saviæ

Loše, koliko i zvuči: Merkur u opoziciji sa retrogradnim Marsom
Foto: depositphotos/agsandrew

Podeli:

Merkur predstavlja misao i intelekt, predstavlja razum i komunikaciju, svaku vrstu pokreta i saobraćaja, pisanu i govornu reč, ruke i spretnost, informaciju, decu i trgovinu.

Saturn kao najveći zodijački "učitelj – mučitelj" predstavlja patnju, zlo, bolest, blokadu i ograničenje, naučene modele ponašanja, krutost, granice, vreme i starost.

No, istovremeno on vlada istrajnošću, postojanošću, disciplinom, kontinuitetom i trajnošću. U svom retrogradnom hodu donosi nam posledice naših dela, vrši naplatu učinjenog, za nekog ekstra dobro… za nekog i ne baš.

Mars kao mali mučitelj predstavlja borbenost, snagu i volju, predstavlja akciju i pravdu. No, on takođe donosi agresiju, sukob, destrukciju, nemir i rat, osvetu, vatru, razaranje i ubod.

U svom retrogradnom hodu predstavlja pritajeno zlo, udarac s leđa koji ne očekujemo, predstavlja podlost i lukavstvo. Takođe, dok ide unazad donosi nam rezultate prethodno učinjenih postupaka. Pa, kakva je bila setva, takva će biti i žetva.

Samo na osnovu do sada napisanog jasno vam je da smo u danima koji donose velike nemire i teskobu. Sve to može biti izraženo na fizičkom, spoljnom planu, ali isto tako može se odraziti na naše unutrašnje nemire i mentalne nespokoje.

Psihički – prisutan je osećaj osujećenosti, straha, bezizlaznosti, melanholije. Naglašeni su problemi sa spavanjem, sa jakom unutrašnjom nervozom, koja može dovoditi čak i do anksioznosti i paničnih napada.

U drugim slučajevima – do depresije i osećaja da ništa što uradimo nema svrhu pa zato biramo povlačenje u sebe i zatvaranje. Ukoliko osećate senzacije kao što su nemogućnost da udahnete "do kraja", osećaj obruča oko pluća, trnjenje u prstima i rukama – najverovatnije je to posledica dubokih unutrašnjih nemira.

*ALT

Ovo ne znači da ne treba potražiti lekarsku pomoć, ali jednim delom možemo pomoći i sami sebi time što ćemo se češće opuštati, lagano šetati u prirodi, meditirati, uposliti ruke sitnim poslovima – tražiti modele funkcionisanja koji nam donose mir.

Na spoljnom nivou ovi aspekti govore o moru loših informacija koje dolaze. O propasti planova u poslednjem trenutku, onih za koje smo bili sigurni da su pravi i da ćemo ih realizovati. U našoj svakodnevici ovih dana mogu biti prisutni laž, intrige, obmane, krađe i prevare.

Prenaglašen je cinizam, svadljivost, kritika, ogovaranje, verbalna agresija. Početni momenat u bilo kojoj našoj aktivnosti može biti dobar, ali je pitanje da li ćemo je moći realizovati do kraja jer će se osoba ili okolnosti ili sami naši postupci – postaviti kao prepreka ispred nas.

Veliki problemi u svim odnosima, bilo da je u pitanju ljubav, posao, porodica, prijateljstvo. Lako se plane i lako se kažu teške reči.

Ovi aspekti predstavljaju nemogućnost pravog procenjivanja. Kada je potrebna brzina – mi usporavamo i zastajemo. Kada je potrebna sporost i opreznost – jurcamo. Potencijalno veliki problemi u saobraćaju zbog neprilagođenosti brzine, zbog manjka pažnje, ali i zbog kvarova na vozilima.

Međugeneracijski sukobi. Svađe sa decom i mlađim osobama. Potencijalno zdravstveni problemi deci ili nemogućnost kontrolisanja tih problema, što dovodi do raznoraznih neprijatnih situacija, čak i njihove ugroženosti.

Pretnje, zveckanje oružjem, napadi - verbalni ili fizički. Odbacivanje ideja i predloga koji možda i jesu dobri, ali mi ne vidimo u ovom trenutku ništa pozitivno u njima jer smo u pesimističkom raspoloženju i ne želimo ništa da menjamo.

Prenaporan rad sa malo koncentracije pa su moguće povrede, ubodi, opekotine, lomovi. Nervni slom.

SImbolika ide dalje još ihaj – haj, ali poenta je sledeća: ovo su dani visokog napona, dani kada je reč zaista ubojitija od mača, dani u kojima se osećamo poraženo, bez elana, bez snage, energije, volje, motiva.

Ovo je simbolika po znacima, ali je shvatite vrlo okvirno. Poenta je da ćemo osnovnu simboliku u blažoj ili težoj meri osetiti svi. Neko će ovih dana biti samo vrlo umoran, dok će neko drugi smatrati da su se svi udarci sudbine okomili baš na njega.

*ALT

Najveći uticaj i dalje trpe kardinalni znaci – Ovan, Rak, Vaga i Jarac, ali ni ostali neće proći bez njega.

Kažu da se mirom i strpljenjem čak i najteži aspekti mogu prevazići. Vredi pokušati. Probajte da ne dozvolite da vas ovih dana stvari izbacuju iz takta, pokušajte da pre reakcije sačekate i primirite se malo. Budite obazrivi i strpljivi.

OVAN

Partnerstva svake vrste mogu doći u ozbiljan problem i zastoj. Sukobi sa onima koji su preko puta vas, sa nadređenima. Dobijate informacije koje vam nikako ne prijaju. Svadljivost.

BIK

Sukobi na radnom mestu, loši odnosi sa kolegama i saradnicima. Osećate se zarobljeno u okolnostima iz kojih ne vidite izlaz. Problemi sa spavanjem i unutrašnjom nervozom. Povrede i lošije zdravlje.

BLIZANCI

Problemi sa decom i mlađim članovima porodice. Sukobi i nerazumevanje sa prijateljima. Teškoće u finansijskom segmentu. Emotivna neispunjenost i nemogućnost da ostvarite svoje želje.

RAK

Problemi idu na tri strane – porodica, partnerstvo, posao. Rasprave, ogovaranje, sukobi sa onima koji su vam srcu ili poslovno najbliži. Loše informacije utiču na vaše samopouzdanje.

LAV

Teškoće u poslovnom segmentu. Neprijatne vesti koje vam srozavaju samopouzdanje. Težak i naporan rad. Mogućnost povreda, potreban je veliki oprez u saobraćaju. Iznenadni susreti koji vas prodrmavaju.

DEVICA

Zastoj u platnom prometu. Veliki troškovi koji se gomilaju. Nemogućnost pozajmice ili uzimanja kredita. Osećate se zablokirano u svemu što želite da preduzmete. Teškoće s mlađim članovima porodice.

VAGA

Koliko god želeli da balansirate, ispada da je to sada nemoguće. Sukobi sa članovima porodice, u emotivnim i poslovnim partnerstvima. Teškoće u familiji. Verbalni napadi na vas.

ŠKORPIJA

Mozak ključa. Osećaj osujećenosti na svim planovima. Napadi konkurencije, krađe intelektualne i druge svojine. Problemi u saobraćaju i sa povredama. Težak i naporan rad. Pritisak na zdravlje.

STRELAC

Na udaru su finansije. Neispunjena očekivanja prijatelja, gubitak podrške od onih na koje ste računali. Problemi u emotivnom segmentu i sa mlađim članovima porodice.

JARAC

Napadi na vas dolaze sa više strana. Porodični segment je pod velikim pritiskom, slično je i u poslovnom delu. Neprijatne informacije od nadređenih. Vaše strpljenje i istrajnost su na izmaku.

VODOLIJA

Planirate jedno, dešava se nešto potpuno drugačije. Nemogućnost da kontrolišete situacije u kojima ste. Mentalno ste previše opterećeni. Teškoće u saobraćaju i u komunikaciji. Informacije koje vas ubadaju.

RIBE

Koliko god da zarađujete, novac samo leti od vas. Nemogućnost finansijske stabilizacije. Loša podrška od onih kojima ste verovali. Problemi i sukobi u partnerstvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.