Roditeljstvo

Šta trudnica sme, a šta ne sme tokom letnjih meseci

Sigurne ste čuli za veliki broj "narodnih ili bapskih" priča o tome šta trudnice smeju i ne smeju tokom letnjih meseci. Zato smo rešili da stanemo na put mitovima i otkrijemo šta je u stvari istina.

Četvrtak, 27.07.2017.

13:20

Izvor: Yumama.com

Šta trudnica sme, a šta ne sme tokom letnjih meseci
Foto: Thinkstock

Podeli:

Jedan o najčešćih mitova je da je trudnicama uvek vruće. Tačno je da je temperatura tela trudnice malo viša od uobičajene zbog povećanog rada organizma zbog bebe koja se razvija, no netačno je da se trudnice stalno "preznojavaju".

Kad je u pitanju vrućina, jedan od široko rasprostranjenih mitova je i da trudnice ne smeju da se sunčaju na plaži jer je tad beba u stomaku izložena dodatnoj toplini.

"Bebe su apsolutno zaštićene regulacijom telesne temperature majke", pojašnjava ginekolog Ula Marton.

Drugim rečima, trudnički stomak sme (umereno) da se sunča jer unutrašnju temperaturu regulišu mehanizmi buduće mame. Ipak, važno je adekvatno se zaštititi od sunčevih zraka, i to kremom visokog zaštitnog faktora, jer je u trudnoći koža osetljivija.

Mit kaže i kako bi trudnice trebale da prekriju noge peškirom zbog opasnosti od proširenih vena. U stvarnosti to nikako nije dobro raditi jer se stvara "jastuk" toplog vazduha koji će situaciju sa venama učiniti još gorom.

Takođe, još jedan od, u narodu ukorenjenih, mitova kaže da trudnice ne bi smele da se kupaju u moru zbog hladnoće i da je bolje kupanje u bazenima gde je voda toplija nego morska. Poznato je da more ima blagotvoran učinak na telo i stoga je kupanje u moru znatno prihvatljivije od kupanja u bazenima jer zbog neadekvatnih higijenskih uslova u bazenima, i promenjene pH vrednosti vagine zbog metaboličkih promena, trudnice su izrazito osetljive i podložne upalama izazvanim gljivičnim infekcijama, ali i brojnim drugim bakterijskim uzročnicima.

"Važno je naglasiti da su kupanje i plivanje telesne aktivnosti koje pozitivno deluju na telo trudnice, posebno u vrlo toplim letnjim mesecima koji predstavljaju dodatno opterećenje za trudnice", objašnjava Marton i dodaje kako je zbog temperaturnih razlika za trudnice preporučljivo izbegavati turska kupatila i saune. Takođe, kaže Marton, iz higijenskih razloga preporučuje se izbegavanje đakuzi kada.

I poslednji mit vezan uz letnju trudnoću glasi da trudnice leti, kad su velike vrućine, ne treba da presvlači mokar kupaći kostim jer se on ionako brzo osuši. Ono što je važno naglasiti je da uvek se treba presvući kako bi se sprečile upale bešike koje su znatno češće tokom trudnoće.

Najčešći mitovi i saveti za bezbedno uživanje u letu

MIT 1 – Sunčanje je opasno

Jedno od narodnih verovanja kaže kako je trudnicama stalno toplo i da sunčanje može previše ugrejati stomak i bebu, pa je za trudnicu najbolje da ne izlazi na sunce.

SAVET – Uzimajte dovoljno tečnosti

Umereno sunčanje pre 11 i posle 17 časova može vam samo koristiti, a dete je u maternici zaštićeno od pregrejavanja. Pijte dovoljno vode i namažite se kremom za sunčanje.

MIT 2 – Izbegavajte more

More je previše hladno pa trudnica može doživeti šok prilokom kupanja.

SAVET – More je bolje

Plivanje u moru izvrsna je fizička aktivnost za trudnicu.

MIT 3 – Kupaći kostim ne mora da se presvlači

Na vrućini se kupaći kostim brzo suši i ne treba da se presvlači čim se izađe iz mora.

SAVET – Presvlačenje

Uvek treba presvući mokar kupaći kostim kako bi se sprečile upale bešike.

MIT 4 - Zbog opasnosti od proširenih vena prekrite noge peškirom

Na plaži treba prekriti noge ručnikom da ne iskoče vene, savet je koji se može čuti.

SAVET - Ne prekrivajte noge

A baš suprotno, noge nikako ne treba prekrivati na suncu jer će vene baš tad iskočiti.

MIT 5 – Slano ili slatko

Jedan od mitova koje će trudnica čuti tokom svakog godišnjeg doba je da, ako ima želju za slatkim, nosi devojčicu, a ako joj se jede slano, nosi dečka. Kao i da će bebi ostati beleg ili mrljica ako mama poželi neku hranu.

SAVET – Lagano i zdravo

Ono što mama jede u trudnoći nema baš nikakve veze sa polom bebe, ali može loše uticati na zdravlje. Tokom vrelih letnji dana treba jesti osvežavajuće lubenice, bobičasto voće i zeleno povrće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare