Roditeljstvo

Šansa za roditeljstvo: Vantelesna oplodnja je siguran put za najupornije

Potvrda trudnoće je momenat koji menja život svake žene. Za nekog ko je prošao kroz vantelesnu oplodnju, to je posebna vrsta uspeha, kada emocije postaju prenaglašene.

Utorak, 19.12.2017.

12:40

Izvor: Super žena

Šansa za roditeljstvo: Vantelesna oplodnja je siguran put za najupornije
Foto: Thinkstock

Podeli:

Svako ko je prošao kroz tretman vantelesne oplodnje zna da je to velika borba, koja direktno utiče i menja život žene. Iako je trudnoća putem vantelesne oplodnje baš poput druge trudnoće, postoji nekoliko razlika kojih treba da budete svesni.

Kada znate šta treba da očekujete, lakše će vam biti da se nosite sa stresom u ovom posebnom periodu vašeg života. Pre svega, tada se javlja niz emocionalnih promena koje treba da prepoznate.

Uzbuđenje

Kada saznate da ste trudni, prvo se javlja uzbuđenje, ali to nije jedina emocionalna reakcija. Čak i ako ste previše radosni, u jednom trenutku će vas zapljusnuti talas anksioznosti. To se događa u gotovo svakoj trudnoći, ali je nešto intezivnija anksioznost za žene koje su prošle kroz vantelesnu oplodnju. Kada ste investirali toliko u trudnoću, strah da nešto može poći po zlu može da bude veliki. Neke žene su nervozne jer misle da se ne osećaju dovoljno uzbuđeno. To je takođe normalno. Prošli ste kroz mnogo toga.

Razočaranje ili gubitak

Mnoge žene koje su se borile sa neplodnošću suočile su se sa dosta razočaranja i gubitaka. Biti previše oprezan ili osećati se ukočeno, posebno u ranim nedeljama, prirodan je odgovor. Možda će vas to osećanje preplaviti sve dok vaša beba ne bude u vašim rukama.

Kada da podelite vesti?

Odluka o saopštavanju trudnoće treba da bude samo vaša. Neki ljudi veoma često razgovaraju sa prijateljima i porodicom o svojim tretmanima kroz koje prolaze. Imajte u vidu da oni mogu biti veliki izvor podrške i ohrabrenja, ali mogu predstavljati i dodatni pritisak. Mnoge dame čekaju kraj prvog tromesečja, tako da nema pravog odgovara, već radite kako osećate u tom momentu.

Emisija "150 minuta" se takođe bavila ovom temom. Novinarski tim je razgovarao sa profesorkom dr Anom Mitrović iz GAK "Narodni front", koja je govorila o postupku vantelesne oplodnje, ali i dala savete za sve žene koje se bore sa neplodnošću.

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare