Roditeljstvo

Srećne bebe uz srećne roditelje

U protekle dve i po godine u 15 gradova širom Srbije preko 3.500 roditelja i njihovih beba dobilo je podršku, baš kada im je bila najpotrebnija - u trudnoći i prvim danima roditeljstva. Zahvaljujući "Rosa" vodi i Ministarstvu zdravlja otvorene su škole roditeljstva u Ubu, Požarevcu, Kuršumliji, Vranju, Surdulici, Srpskoj Crnji, Svilajncu, Sjenici, Bojniku, Batočini, Bosilegradu, Dimitrovgradu, Vršcu, Rumi i Opovu u kojima roditelji dobijaju kredibilne savete stručnjaka u toku trudnoće, porođaja i prvih godina odrastanja deteta.

Četvrtak, 31.05.2018.

12:38

Izvor: B92

Srećne bebe uz srećne roditelje
Foto: Promo

Podeli:

Budućim roditeljima u novootvorenim školama roditeljstva eksperti su prava podrška i oslonac, jer pružaju adekvatne i stručne savete o svim pitanjima koja se javljaju u ovom periodu. Mame i tate u ovih 15 gradova imaju tu privilegiju da uz njih budu pedijatri, ginekolozi, patronažne sestre i stomatolozi.

U narednom periodu će biti otvoreno još pet škola, čime će mreža postojećih škola biti osnažena sa ukupno 20 škola širom Srbije.

Koliko znače škole roditeljstva, najbolje svedoče reči Jelene Čarapić, nekadašnja polaznica škole roditeljstva iz Kuršumlije:

"Prvi put sam u drugom stanju i jedva čekam da dobijem dečaka. U školi roditeljstva dobila sam dragocene savete o kontrakcijama, fazama porođaja, kao i metodama dojenja i uspostavljanja kontakta sa detetom. Ovo je sjajno mesto gde mogu da dođem po korisne savete, a da mi nije potreban internet. Školu roditeljstva bih preporučila svima, koji žele da se osećaju malo spokojnije".

Prenosimo vam nekoliko važnih saveta, stručnjaka škola roditeljstva.

Savet za buduće mame i tate:

Dr Anica Milošević Popović, pedijatar u Rosa školi roditeljstva u Ubu:

Iritacija bebine kože

"U predelu pelena vrlo često se može pojaviti crvenilo, jer je tu koža najosetljivija, pa se zbog toga pelene moraju često menjati. Ne smeju se koristiti vlažne maramice, samo neutralne kupke za osetljivu bebinu kožu".

Vakcinacija novorođenčeta

"Vakcinacija već kreće u samom porodilištu, gde je svaka beba dobila BSG vakcinu i vakcinu protiv hepatita. Roditelji mogu očekivati da će se nakon vakcine na levoj podlaktici pojaviti crvenilo i jedno ispupčenje, tako da nema brige".

Prvo kupanje bebe

"Najbolje je kupati bebu pred spavanja, uveče, ukoliko je uspostavila svoj ritam spavanja. Majka mora da pripremi sve što je potrebno za kupanje - opraće ruke, pripremiti kadicu i vodu kojia mora na bude na 37 stepeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare