Roditeljstvo

Klupe koje biste uskoro mogli da vidite u Beogradu: Evo čemu služe

Problem majki koje doje uvek je gde to da učine na javnom mestu. Čini se da naša zemlja, ali i zemlje širom sveta nemaju dovoljno kutaka za majke koje bi sa svojim bebama mogle da se osećaju prijatno dok doje.

Petak, 19.10.2018.

09:10

Izvor: super zena

Klupe koje biste uskoro mogli da vidite u Beogradu: Evo čemu služe
heer_breastfeeding bench_photo by Marija Gašparoviæ

Podeli:

Piše: Bojana Krstić

Baš iz ovog razloga Butik dizajn studio iz Praga koji vode Beograđanin Filip Vasić i Ivana Preiss iz Zagreba osmislili su i zajedno s dizajnerom Nikolom Kneževićem kreirali originalnu klupu za dojenje po imenu Heer.

Ideja im je doslovno pala s neba, kada su prisustvovali sramoćenju jedne mlade mame koja je dojila na javnom mestu. Tada se, kažu i rodilo ime Klupica, kako su je nazvali od milošte. Dugo su istraživali i shvatili da zaista postoji globalni problem dojenja na javnom mestu i da mnogo žena ima neprijatna iskustva iz više razloga. Ključni problem je kako ističu što ne postoji dovoljno infrastrukture prilagođene potrebama majki.

U razgovoru za portal Super žena dizajner Filip Vasić ispričao nam je sve o ovom genijalnom izumu za žene.

Kako ste dosli na ideju dizajniranja klupe za dojenje?

Ideja nam je sinula posle incidenta u kome je jednoj majci grubo prigovoreno zbog dojenja na javnom mestu. Bila je to vrlo nepravična i neprijatna situacija koja nas je podstakla na razmišljanje o tome kako bi takve scene mogle biti izbegnute. Ubrzo smo shvatili da dojenje na javnom mestu nije samo pitanje kulturnih normi. One se u krajnjoj liniji mogu tokom vremena promeniti recimo, edukacijom. Međutim, saznali smo da postoje i brojni drugi psihološki i zdravstveni faktori koji utiču na to da mnoge majke žele da imaju više privatnosti i udobnosti kada doje. Jedan od njih je i to što bebama naprosto smeta previše kretanja u okolini. Zbog toga javna mesta nisu adekvatna za dojenje, a to opet znači da majke moraju da prave kompromise bilo na uštrb deteta ili sopstvenog društvenog ili profesionalnog života.

*ALT

Po čemu se Heer klupa razlikuje od uobičajenih klupa za dojenje?

Heer se razlikuje pre svega po tome što je to prva klupa koja je posebno dizajnirana za dojenje i to na osnovu obimnog istraživanja potreba budućih korisnica. Dosadašnja rešenja su zapravo bili pokušaji da se običnim klupama pomoću nekih nezgrapnih dodataka da ova posebna namena. Tako su nastale klupe sa zastorima, ili pomalo klaustrofobične kabine. Nastojali smo da majkama omogućimo da imaju onoliko privatnosti koliko im je potrebno, a da istovremeno ostanu u javnom prostoru. U tom smislu, Heer je zaista inovativan proizvod.

Na kojim sve mestima bi bilo idealno da ove klupe stoje?

Naša klupa za dojenje može da bude instalirana na svim javnim mestima gde majke imaju potrebu da doje, a to danas iz bilo kog razloga ne mogu ili ne žele da čine. Ono što čoveku prvo pada na pamet su prometna mesta kao što su aerodromi, železničke i autobuske stanice, trgovački centri, poslovne zgrade, prolazna mesta u parkovima, sve javne ustanove gde postoje čekaonice, itd.

*ALT

Kako su reagovale majke koje su isprobale da doje bebe na klupi?

Reakcije majki koje su učestvovale u našim testovima bile su izuzetno pozitivne i tako dobar prijem je čak i nas iznenadio, jer smo očekivali da će biti i onih kojima se ideja, dizajn ili nešto treće neće dopasti. Na našu sreću i veliku radost, majke su bile vrlo zadovoljne i to nas je veoma ohrabrilo. Ne postoji proizvod koji se dopada baš svima, a ovaj naš ima i tu izrazito bitnu društvenu i kulturnu komponentnu koja čak i predstavlja poprište ideološke i političke borbe. Zato nam je bilo vrlo važno da potvrdu dobijemo od samih majki koje su Heer prepoznale kao nešto što im konačno daje izbor koji do sada nisu imale.

Da li mislite da Srbija ima dovoljno kutaka za dojenje?

Prema svemu onome što smo saznali istražujući ovu temu, Srbija nema ni izbliza dovoljno kutaka za dojenje, ali po tome nije nikakav izuzetak. Iako je očigledno da svest o tome da majke i bebe imaju neke specifične potrebe kojima treba izaći u susret sve više širi, reklo bi se da postoji još veoma mnogo posla. Ali na to se može gledati i optimistički, kao na priliku. Organizacije, preduzeća ili administracija koja pokažu da razumeje ovako fundamentalne potrebe majki imaće sigurno dobar odziv. Da je to tačno pokazuje i veliko interesovanje koje smo pobudili.

*ALT

Kada možemo da očekujemo vašu klupu u Srbiji?

Naš plan je da kroz nekoliko meseci počnemo i prve isporuke. Naravno, računamo i na Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.