Stručnjaci: Ova namirnica kod beba izaziva trovanje, a može biti i smrtonosna

Roditelji su upozoreni da ne daju med svojim bebama nakon što je četvoro dece obolelo od botulizma u Teksasu.

Bebe |
Podeli
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

Botulizam je akutna neurointoksikacija izazvana egzotoksinima bakterije "Clostridium bolulinum". To je ozbiljna bolest koju izaziva toksin koji napada nervne završetke u telu. Bakterija može da paralizuje mišiće kod beba, a u nekim slučajevima, botulizam može da dovede do smrti.

Sve četiri bebe su koristile lažu koja u sebi sadrži med, popularni proizvod koji se prodaje u Americi i Britaniji, ali i na internetu, iako su medicinski stručnjaci ranije upozoravali da maloj deci roditelji ne treba da daju med.

Odmah nakon zabeležnih slučajeva botulizma, retkog i potencijalno smrtonosnog trovanja, izazvanog medom, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je upozorila da deca mlađa od jedne godine nikako ne treba da jedu med.

Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

Zašto je med opasan za malu decu?

Rizik od trovanja postoji zbog bakterija koje se prirodno nalaze u sastavu medu. U medu se nalaze spore bakterije pod nazivom clostridium botulinum, koje se mogu uvećati u bebinom digestivnom sistemu i izazvati botulizam – što može biti fatalno po život.

Deca starija od jedne godine poseduju mikroorganizme u svojim crevima koje ne dozvoljavaju množenje bakterija. Bebe ispod jedne godine nemaju ovu vrstu zaštite.

Većina hrane za bebe koje sadrže med su sigurne za korišćenje jer su prethodno zagrejane na visokim temperaturama koje ubijaju sve spore bakterija, ali roditelje su upozoreni da nikako deci ne kuvaju hranu sa medom, da je ne prelivaju medom, kao i da ne koriste popularne laže sa ovom namirnicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu