Roditeljstvo

Stručnjaci: Ova namirnica kod beba izaziva trovanje, a može biti i smrtonosna

Roditelji su upozoreni da ne daju med svojim bebama nakon što je četvoro dece obolelo od botulizma u Teksasu.

Sreda, 21.11.2018.

12:53

Izvor: B92

Stručnjaci: Ova namirnica kod beba izaziva trovanje, a može biti i smrtonosna
Foto: Thinkstock ilustracija

Podeli:

Sve četiri bebe su koristile lažu koja u sebi sadrži med, popularni proizvod koji se prodaje u Americi i Britaniji, ali i na internetu, iako su medicinski stručnjaci ranije upozoravali da maloj deci roditelji ne treba da daju med.

Odmah nakon zabeležnih slučajeva botulizma, retkog i potencijalno smrtonosnog trovanja, izazvanog medom, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je upozorila da deca mlađa od jedne godine nikako ne treba da jedu med.

*ALT

Zašto je med opasan za malu decu?

Rizik od trovanja postoji zbog bakterija koje se prirodno nalaze u sastavu medu. U medu se nalaze spore bakterije pod nazivom clostridium botulinum, koje se mogu uvećati u bebinom digestivnom sistemu i izazvati botulizam – što može biti fatalno po život.

Deca starija od jedne godine poseduju mikroorganizme u svojim crevima koje ne dozvoljavaju množenje bakterija. Bebe ispod jedne godine nemaju ovu vrstu zaštite.

Većina hrane za bebe koje sadrže med su sigurne za korišćenje jer su prethodno zagrejane na visokim temperaturama koje ubijaju sve spore bakterija, ali roditelje su upozoreni da nikako deci ne kuvaju hranu sa medom, da je ne prelivaju medom, kao i da ne koriste popularne laže sa ovom namirnicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.