Roditeljstvo

Evo zašto bebe gube kosu nakon rođenja i kada počinje da raste gusta kosa

U prvih nekoliko nedelja i meseci bebinog života događa se dosta velikih promena.

Ponedeljak, 23.09.2019.

16:24

Izvor: Super žena

Evo zašto bebe gube kosu nakon rođenja i kada počinje da raste gusta kosa
Foto: Depositphotos/oksun70

Podeli:

Međutim, ono što novi roditelji možda ne očekuju jesu dlačice koje ostaju na dušeku njihovog novorođenčeta. Tačnije, nekada puna glava kose njihove bebe postaje gotovo ćelava. Srećom, gubitak kose kod novorođenčeta retko je kada zabrinjavajuće stanje. Fetusu počinju da rastu dlake tokom prvog tromesečja. Ali, bilo da se novorođenče rodilo s vrlo malo kose ili dugom i gustom kosom, ono će izgubiti veliku količinu vlasi tokom vremena. Ustvari, gubitak kose jednostavno znači da novorođenče vrši ogromno prilagođavanje na život van materice.

Na glavi odrasle osobe svaki pramen kose prolazi kroz fazu rasta i fazu mirovanja, a kada kosa ne raste može doći do njenog opadanja. Kako god bilo, retko se dešava da kod odraslih ljudi kosa opada i onda kada je u stanju mirovanja, a dnevno se izgubi samo oko 50 do 100 vlasi. Međutim, to ne važi za novorođenče.

"Veliki hormonski pomaci se događaju u detetovom telu nakon što se rode, što može uzrokovati da sve njihove dlake uđu u fazu mirovanja istovremeno i da sve opadnu u vrlo kratkom vremenu", objasnio je Saž Timberlajn, pedijatar s Univerziteta u Kaliforniji.

I majka i beba prolaze kroz ogromne hormonske promene tokom porođaja, što je potrebno za uspešan porođaj. Početak porođaja upozorava bebino telo da počne da proizvodi hormone koji su ključni za život van maternice. Neki hormoni pomažu detetovim arterijama i venama da se razvijaju, osiguravajući tako da organi dobijaju dovoljno krvi tokom porođaja i nakon što se pupčana vrpca preseče, izjavio je Timberlajn za "Live Science".

"Jedan hormon, nazvan kortizol, pomaže bebinim plućima da odmah udahnu", rekao je on.

Takođe, kortizol pomaže bebinom telu da proizvede vlastitu energiju i toplinu. Kortizol kod odraslih ima ulogu u velikom broju fizioloških funkcija. Smatra se hormonom stresa, a u vreme stresa kortizol pomaže da se usmeri energija prema vitalnim funkcijama i udalji se od manje važnih zadataka.

"Porođaj uzrokuje pozitivan šok na bebu. Taj šok pokreće proizvodnju kortizola, koji energiju usmerava prema razvojnim promenama koje su ključne za opstanak, a u isto vreme ih udaljava od nebitnih funkcija kao što je, između ostalog, rast kose", kaže Timberlajn.

Posle rođenja, sva bebina kosa ostaje u fazi mirovanja, piše klix.ba. Kosa obično počinje da intenzivno opada od 8. do 12. nedelje, a počinje ponovo da raste oko 3 do 7 meseci života deteta. Sve u svemu, tek oko druge godine života se pojavljuje gusta kosa. Specifično vreme i obrazac gubitka i rasta kose zavisi o brojnim faktorima, uključujući pol, etničku pripadnost, genetiku, uslove rođenja (prerano, rano ili kasno rođenje, vaginalni ili carski porođaj) kao i ishrana deteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare