Roditeljstvo

Dojenje možda povećava šanse da vaša beba razvije alergije na hranu

Bebe koje majke doje mogu biti osetljivije na alergene od ostalih.

Sreda, 02.10.2019.

14:58

Izvor: Super žena

Dojenje možda povećava šanse da vaša beba razvije alergije na hranu
Foto: Depositphotos/Famveldman

Podeli:

Bebe koje majke doje duže možda imaju veće šanse da imaju probleme sa alergijama jer kasnije dolaze u kontakt sa potencijalnim okidačima za alergiju.

Japanski naučnici otkrili su da su deca koje majke doje mogu biti dva puta više podložna da razviju alergije na hranu. U istraživanju je posmatrano 46.000 dece, a eksperti kažu da deca koja su dojena možda imaju veće šanse da razviju alergije na neke proteine ukoliko nisu ranije izložena njima.

Na Univerzitetu Okajama otkrili su da su bebe koje nisu imale ekcem imale povećani rizik na alergiju, dok su one koje su imale ovaj problem sa kožom i dojene su imale 36 odsto manje šansi da razviju alergiju na hranu.

Postoji mišljenje da dojenje pojačava toleranciju kod dece koja imaju problema sa kožom. Veruje se da je dojenje najbolje, sa dokazima da majčino mleko štiti od infekcija, gojaznosti i dijabetesa.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se u prvih šest meseci života bebe isključivo doje. Kako bi došli do podataka, istraživači su zamolili roditelje da popune upitnike sa pitanjima vezanim za njihovu bebu.

Kolostrum je tečnost koju dojke novopečene majke proizvode u prvih par dana od početka dojenja. Veoma je koncentrovana hrana, bogata proteinima, supstancama za jačanje imuniteta i dobrim bakterijama. Istraživanje je pokazalo da su bebe koje su isključivo dojene i nisu imale ekcem dva puta mogle da budu osetljivije na alergije na hranu od drugih.

Do toga navodno dolazi usled disbalansa između osetljivosti kože i oralne tolerancije. Bebe sa ovim disbalansom mogu imati oslabljenu zaštitu kože i mogu da profitiraju od dojenja i da održavaju njihovu oralnu toleranciju. Majčino mleko, a naročito kolostrum, sadrže dosta supstanci koje jačaju detetov imuni sistem koji se bori protiv alergija. Zašto je to tako još nije jasno.

Naučnici smatraju da je to zbog kasnijeg uvođenja određenih namirnica u ishranu deteta, piše Dejli mejl (Daily mail).

"Ovo je veoma važno jer majke treba da znaju kada i kako da hrane svoje bebe. Potrebno je uraditi još istraživanja u ovoj oblasti. Dojenje je veoma važno za bebu, a mnoge koristi vide se i u odraslom dobu. Na majkama je da odluče da li će da doje bebu, da je hrane samo formulama ili da kombinuju ova dva načina", rekla je profesionalni nadzornik polisa na Kraljevskom koledžu Kler Livingston.

Kompletno istraživanje možete da pogledati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.