Roditeljstvo

Štucanje pomaže bebama da regulišu disanje i važno je za njihov razvoj

Većina osoba smatra da je štucanje dosadno i neprijatno, ali je reč o pojavi koja je veoma važna za novorođenčad.

Sreda, 13.11.2019.

20:36

Izvor: B92

Štucanje pomaže bebama da regulišu disanje i važno je za njihov razvoj
Foto: Depositphotos/gpointstudio

Podeli:

Poslednje istraživanje pokazuje da štucanje pomaže bebama da regulišu disanje i da ima presudu ulogu u njihovom razvoju. Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) koji su vodili ovo istraživanje pratili su 13 novorođenčadi i otkrili da štucanje pokreće talas moždanih signala koji bi mogli da pomognu njihovom razvoju. Lorenco Fabrici, jedan od autora ovog istraživanja, rekao je da bi ta aktivnost mozga mogla da pomogne bebama da nauče da kontrolišu mišiće potrebne za disanje, što na kraju rezultira samostalnom kontrolom disanja.

Istraživači podsećaju da fetusi i novorođenčad često štucaju, piše Klix.ba. Ova pojava primećuje se već u devetoj nedelji trudnoće, a novorođena deca svakog dana štucaju oko 15 minuta.

Novorođenčad koja su bila uključena u ovo istraživanje imala su elektrode postavljene na glavi i senzore na torzu. Rezultati istraživanja pokazali su da su kontrakcije u bebinoj dijafragmi stvorile tri moždana talasa, a veruju da putem trećeg talasa deca mogu da povežu štucanje s fizičkom kontrakcijom koju osećaju.

Kimberli Vajthed, koja je vodila ovo istraživanje, rekla je za CNN da nije poznato da li štucanje ima prednosti sa odrasle ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare