Roditeljstvo

Trudnice i koronavirus: Ima li razloga za brigu zbog budućeg deteta? VIDEO

Iako prema pojedinim istraživanjima koronavirus ne može da utiče na trudnoću, trudnice i te kako strahuju.

Utorak, 17.03.2020.

14:31

Izvor: Super žena

Trudnice i koronavirus: Ima li razloga za brigu zbog budućeg deteta? VIDEO
Printskrin/TV Prva

Podeli:

Da li se virus može preneti i na bebu ukoliko je majka u trenutku trudnoće zaražena i kako da se zaštite, samo su neka od pitanja na koja je za TV Prvu odgovorila dr Vesna Mandić Marković, zamenica načelnika odeljenja za visokorizične trudnoće u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front.

Kako je objasnila, kod trudnica dolazi do promene disanja, ali te promene sve ukupno ne utiču na samo razbolevanje.

"Trudnice nisu posebno ugrožene u odnosu na to da će one češće da obole u odnosu na ostalu populaciju, niti da će ako obole od koronavirusa, tok bolesti biti drugačiji u odnosu na ostalu populaciju. Na osnovu briseva iz plodove vode, fetalne krvi kod žena, majčinog mleka i materice, kineski naučnici su utvrdili da se ovaj virus ne može preneti na dete."

A što se tiče funkcionisanja GAK "Narodni front", u bolnici je obustavljen ostali operativni program.

"Međutim, kada je u pitanju trudnoća, nju ne možete da tretirate kao hladno stanje. Dakle, trudnoća je sada i sve ono što mora da se uradi, mi ćemo naravno da uradimo", obećala je dr Mandić Marković.

Prema njenim saznanjima, u ovu ustanovu se nije javila nijedna trudnica sa simptomima koronavirusa, ali svi su na oprezu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare