Roditeljstvo

Zdrav i prirodan čin, a ljudima je neprijatno: I dalje nema razumevanja za dojenje u javnosti VIDEO

Dojenje je najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se nahrani novorođenče. Tokom dojenja stvara se i posebna emotivna veza mame i bebe. Ipak, posle trećeg meseca mnoge majke odustaju, između ostalog i zbog toga što njihovo okruženje nema razumevanja.

Četvrtak, 27.08.2020.

11:17

Izvor: Super žena

Zdrav i prirodan čin, a ljudima je neprijatno: I dalje nema razumevanja za dojenje u javnosti VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Alarmantni podaci koju ukazuju da od ukupnog broja žena koje ne doje, čak polovina to ne radi jer ljudi u njihovom okruženju nisu naklonjeni tome.

"Taj podatak iz poslednjeg istraživanja, to je 12.8 odsto, odnosi se na period nakon trećeg meseca. Znači da žene jako malo doje nakon trećeg meseca. U početku se trude, daju sve od sebe, ali pošto nema adekvatne podrške u celoj zemlji, da kažem, onda to opada, žene odustaju", navodi za TV Prva Dušica Kovačević, viša medicinska sestra, babica, osnivač udruženja "Fit i zdrava mama".

Jedan od uzroka zbog kog mame ranije prestanu sa dojenjem je upravo taj što beba ne bira gde i kad želi da jede, što mame može da zatekne nespremne. Najnoviji pokret podrške mamama pokrenula je Darija Dželetović, koja fotografiše - mame i novorođenčad. Podsticaj je pronašla upravo u osudi od strane javnosti.

"Situacija koja me je inspirisala da napravim taj pokret koji se zove normalizujem dojenje jeste ta da sam objavila jednu fotografiju koja čak ni nije dojenje već mama samo u zagrljaju sa tek rođenom bebom preko ramena. Fotografija je sa leđa, međutim majka je bez majice, tako da je ta fotografija bila prijavljena", navodi Dželatović.

Mame naglašavaju da oni koji im upućuju preke poglede moraju da razumeju da ni njima nije prijatno da taj intimni momenat sa bebom dele sa svima koji su se tu slučajno našli i nadaju se da će naići na kolektivnu podršku.

A kako naši sugrađani reaguju kada vide majku kako doji u javnosti, poslušajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.