Roditeljstvo

Kako bebe posmatraju svet? Prvo vide samo maglu i svetlo, a evo kada počnu da razlikuju boje

U prvoj godini života vid vaše bebe se brzo razvija, ali je i dalje veoma različit od vašeg - od boja i jasnoće do mnogih drugih faktora.

Petak, 11.09.2020.

17:31

Izvor: Blic.rs

Kako bebe posmatraju svet? Prvo vide samo maglu i svetlo, a evo kada počnu da razlikuju boje
Foto: depositphotos/oksun70

Podeli:

Novorođenčad recimo mogu da razlikuju samo svetlo i tamno, i njihov pogled na svet je prilično mutan i to u crno-beloj boji. Iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, njihov vid se formira i postaje sve bolji.

Da bi im se vid razbistrio i da bi svet oko sebe počeli da vide u bojama, potrebno je malo vremena, a to se dešava sa navršena tri meseca. Zanimljivo je da je prva boja koju prepoznaju crvena!

Da biste razumeli i naučili kako se menja način na koji bebe vide, očni hirurg dr Romeš Angunua napravio je zanimljiv GIF na kome vidimo upravo to - kako se detetov vid menja od trenutka rođenja pa sve do prvog rođendana.

"Vizuelni korteks mozga zauzima gotovo trećinu celog mozga i počinje da uči da obrađuje vizualne informacija kada prvi put beba otvori oči", objašnjava ovaj doktor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare