Roditeljstvo

Nova studija pokazala da majčino mleko štiti i od korone: Zašto je dojenje i dalje tabu u Srbiji?

Svim majkama je najvažnije da je beba zdrava, sita i nasmejana. Čin dojenja za mnoge mame predstavlja najemotivniji i najradosniji trenutak, a ujedno su zbog toga i najzabrinutije.

Sreda, 30.09.2020.

14:06

Izvor: TV Prva

Nova studija pokazala da majčino mleko štiti i od korone: Zašto je dojenje i dalje tabu u Srbiji?
Ilustracija/Foto: depositphoto/evgenyataman

Podeli:

Zato im je u samom početku, ali i tokom trudnoće potrebna edukacija i podrška. Upravo time bavi se Dragana Vasić, koja je vršnjačka savetnica za dojenje.
TV Prva donosi razgovor u kome je Dragana Vasić ispričala i da je majka tri devojčice koje je dosta dugo dojila, te joj je želja i da podiže svest svima o značaju dojenja.

"Moje iskustvo prvog dojenja je bilo teško u početku, ali uspešno i produžilo se na dve i po godine. To je sveobuhvatna aktivnost", poručila je ona, te dodala da se time pruža i emotivna podrška.

Bez ikakve sumnje, majčino mleko je najbolji i najzdraviji izvor hrane za odojče zbog svog sastava. Najnovija studija sprovedena u Kini pokazala je da majčino mleko može zaštititi bebe i od infekcije koronavirusom. Međutim, u Srbiji čak 60 odsto beba ne dobija majčino mleko kao prvi obrok u porodilištu, a samo 13 odsto dece mlađe od šest meseci je isključivo dojeno.

U toku je nacionalna nedelja dojenja i nema lepšeg povoda da podignemo svest o značaju dojenja kao imperativu zdravlja ali i očuvanja životne sredine.

"Veliki broj dece kod nas ne dobija majčino mleko u meri u kojoj bi trebalo da dobija", rekla je Jelena Vasojević, savetnica u "Halo bebi", koja je dodala da se priroda pobrinula da beba putem majčinog mleka dobije upravo hranu koja joj je potrebna.

Pogledajte više u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.