Roditeljstvo

Testiranje beba na ove bolesti od sada pri otpustu iz porodilišta

Novorođenčadi će od sada pri optpustu iz porodilišta KC Vojvodine biti rađen na tzv. Gatrijev test, kojim se dijagnostikuju fenilketonurija i hipotireoza, dok je donedavno praksa bila da se beba dovodi na uzorkovanje između petog i osmog dana života na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Petak, 09.10.2020.

11:56

Izvor: Tanjug

Testiranje beba na ove bolesti od sada pri otpustu iz porodilišta
Foto: Depositphotos/06photo

Podeli:

Tokom vanrednog stanja, koje je uvedeno zbog epidemiološke situacije, uzorkovanje je sprovođeno u okviru patronažne službe Doma zdravlja u Novom Sadu, kako bi se sprečio kontakt zdrave novorođenčadi sa bolesnom decom koja se, inače, leče na Institutu.

U saopštenju Kliničkog centra Vojvodine navodi se da je unapređenjem tehnologije i promenom organizacije rada, u saradnji sa sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo KCV, omogućeno da se novorođenčad testiraju pri otpustu iz porodilišta.

"Samo roditelji dece čiji nalazi budu pozitivni ili sumnjivi i dalje će se obaveštavati telefonom, a ponavljanje testa će se kao i do sada raditi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine", stoji u saopštenju.

Ističe se da su sve navedene aktivnosti sprovedene u cilju zaštite ove osetljive populacije.

Program neonatalnog skrininga na fenilketonuriju i hipotireozu, tzv. Gatrijev test, na Institutu se sprovodi od 2002. godine za svu novorođenčad rođenu na teritoriji cele Vojvodine.

Radi se o dva urođena oboljenja, koja, ako se dijagnostikuju na vreme i započne odgovarajuća terapija, ne utiču na dalji rast i razvoj deteta.

Poseban program neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu u Vojvodini se sprovodi kontinuirano od 2009. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Ovaj skrining je pridodat neonatalnom skriningu na fenilketonuriju i hipotireozu i obavlja se ukoliko su se roditelji sa tim saglasili i potpisali informativni pristanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare