Roditeljstvo

Francuske trudnice besne, zdravstveni radnici nepopustljivi

Buduće francuske majke besne su jer moraju da nose maske na porođaju, iako zbog toga imaju zdravstvene tegobe, ali zdravstveni radnici su nepopustljivi.

Utorak, 13.10.2020.

13:46

Izvor: Tanjug

Francuske trudnice besne, zdravstveni radnici nepopustljivi
Foto: depositphotos/EugeneGensyurovksy

Podeli:

Ginekolozi su čvrsti u stavu da buduće majke moraju da poštuju restriktivne mere i nose maske pre i tokom porođaja, a ko ne poštuje pravila, "može sam da se porađa", kaže se u tekstu.

Zbog toga su buduće mame izrazile bes, piše Dejli mejl, jer ih maske teraju da povraćaju i otežano dišu.

Kako se navodi, ovakva praksa nije uobičajena u SAD i Velikoj Britaniji.

Kritičari u Francuskoj podržavaju protest trudnica, jer ih maske izlažu dodatnom stresu i čine ih isuviše slabim tokom porođaja. Oni savetuju da trudnice nose respiratorne maske, koje omogućavaju normalan protok kiseonika do onog ko ih nosi, a pritom štiti okolinu od potencijalne zaraze koronavirusom.

Jedna majka, koja je tokom porođaja nosila masku, rekla je da je čim je počela da se napinje, shvatila da to neće biti izvodljivo i instinktivno je skinula masku da bi disala normalno.

"Odmah su mi lekari rekli da moram da nosim masku jer je takav protokol. Vratila sam masku, ali sam imala osećaj da ću da se ugušim. Bilo mi je veoma vruće, znojila sam se pod maskom. Suprug mi je u jednom trenutku skinuo masku jer je video da sam u teškom stanju, ali su ga oterali zbog toga. Na kraju, ginekolog je koristio pincetu, a moj sin se rodio sa tečnošću u plućima, zbog čega je prebačen na neonatalno odeljenje u drugoj bolnici", navela je ona, a preneo Dejli mejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.