Roditeljstvo

U Srbiji se godišnje prevremeno rodi 4.000 beba

U Srbiji se godišnje pre termina rodi više od 4.000 beba, a u svetu svaka deseta, ističu u Institutu za neonatologiju u susret obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođenih beba, 17. novembra, i dodaju da prioritet mora biti investiranje u prevenciju.

Petak, 13.11.2020.

16:45

Izvor: Tanjug

U Srbiji se godišnje prevremeno rodi 4.000 beba
Ilustracija/Foto: Depositphotos/nenovbrothers

Podeli:

Navode da se svake godine oko 15 miliona dece rodi pre termina, odnosno pre 37 gestacijske nedelje, a od toga jedan milion njih ne preživi, pa je obeležavanje dana posvećenog prevremeno rođenim bebama, način da se ukaže na ozbiljne probleme koje nosi prevremeni porođaj.

Ukazuju da ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prevremenog porođaja, ali da investiranje u prevenciju treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava na rođenju.

Navodi se da je prevremeni porođaj veliki zdravstveni problem u svetu, zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posledica, kao i visokih troškova za zdravstveni sistem i društvo u celini.

"Lečenje prevremeno rođenih beba je zahtevno, dugotrajno, povezano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu je to neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa", navodi se u saopštenju Istituta.

Upravo se u Institutu za neonatologiju leče visoko rizične prevremeno rođene bebe sa najmanje zrelosti i najmanje težine na rođenju.

*ALT

Tu se godišnje zbrinjava 20 do 25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece u Srbiji, kao i više od 50 odsto dece koja se rode sa porođajnom telesnom masom ispod 1.500 grama.

U Institutu ističu da su opremljeni najsavremenijom tehnikom i primenjuju najnovije metode u monitoringu, dijagnostici, lečenju i nezi.

Ove godine, Institut zbog aktuelne epidemiološke situacije neće biti u mogućnosti da organizuje tradicionalni susret i druženje lekara i medicinskih sestara zajedno sa bebama, bivšim pacijentima, i njihovim roditeljima, kao i predstavnicima Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali div".

Ali, tog dana će kupola parlamenta, palata Albanija, Most na Adi i Avalski toranj biti obasjani ljubičastom svetlošću, simbolom kolektivne brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Takođe, u utorak u podne će, simbolično, ispred Instituta u nebo biti pušteno sijaset ljubičastih balona, u znak podrške prevremeno rođenim "malim divovima", ali i u znak sećanja na njihove drugare koji, nažalost, nisu preživeli.

U obeležavanju tog događaja učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije, ali i svi građani dobre volje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare