Roditeljstvo

"Kada ranije utvrdimo obmotanu pupčanu vrpcu, porođaj završavamo carskim rezom" VIDEO

Tatjana Kostić je majka kojoj je troje dece rođeno sa pupčanom vrpcom oko vrata, a ginekolog doktorka Dejana Milojević ističe da se obmotavanje pupčane vrpce dešava u visokom procentu.

Ponedeljak, 11.01.2021.

16:15

Izvor: B92, TV Prva

Foto: Printscreen TV Prva

Podeli:

"Rođenje sa pupčanom vrpcom uglavnom ne izaziva komplikacije, ali postoji i određeni broj beba koje se rode sa nekom komplikacijom konkretno u vezi sa obmotavanjem pupčane vrcpe", rekla je za televiziju Prva dr Milojević.

Rekla je da to, nažalost, može dovesti i do mrtvorođenosti, ali je, prema njenim rečima, taj postotak mali.

"Tokom porođaja, tog trenutka kad se zgrče, vi niste u stanju da sami stanete. Vi hoćete, ali ono ne dozvoljava. Opet to poverenje u lekare i babice je nemerljivo. Da sam morala da se porađam kod kuće, verujem da moja deca danas ne bi bila ni velika, ni zdrava ni živa", rekla je Tatjana Kostić.

Najstarija Tatjanina ćerka Vesna ima 18 godina, srednja ćerka Aleksandra ima 14, dok najmlađi sin Mihajlo ima 5 godina.

Pogledajte više u video-prilogu:

Doktorka dodaje da se, kada se u toku trudnoće vidi obmotana pupčana vrpca, brzo reaguje.

"Postoje metode kojima predviđamo tok i ishod trudnoće i naravno da možemo da reagujemo. Takav porođaj se završava uglavnom hitnim carskim rezom ili planiranim carskim rezom, ukoliko je ranije sagledana ta komplikacija", zaključuje dr Milojević.

Detaljnije o tome šta su govorile majka troje dece Tatjana Kostić i dr Dejana Milojević, pogledajte u video-prilozima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare