Roditeljstvo

Moja beba je vegan: Da li pravilan rast i razvoj zahteva meso? (VIDEO)

Moje dete je vegan od rođenja - ta objava majke sedmomesečne bebe i dalje izaziva lavinu komentara na društvenim mrežama

Nedelja, 07.03.2021.

14:15

Izvor: TV Prva, Super žena

Moja beba je vegan: Da li pravilan rast i razvoj zahteva meso? (VIDEO)
TV Prva

Podeli:

Da li je veganski način ishrane štetan za dečije zdravlje? Da li pravilan rast i razvoj zahtevaju i meso na tanjiru - bila je tema današnjeg "Jutra".

- Prvo, ta objava je smešna jer je svaka beba vegan. Prva sirova hrana koja se bebi daje, na taj netaknuti želudac, je gnječena banana, pa sokovi, pa voće, povrće pa tek onda eventualno meso. Pedijatri se razlikuju međusobno po tome šta davati i kada bebama, sada je trend da do 6 meseci bebama ne treba davati ništa osim mleka, dohrane - rekla je pisac i vegan Maja Volk koja već 13 godina isključivo živi na sirovoj hrani.

Pedijatar dr Ana Milinković kaže da su najnoviji stavovi takvi da se bebama sa oko 6 meseci daje, kao proba, bareno belo pileće meso, riba.

- Menjaju se stavovi sa pronalaskom novih žitarica, mahunarki. Zbog aminokiselina preporučuje se da deca krenu sa mesom ranije nego što je ranije bilo mišljenje, gvožđe se malo bolje apsorbuje - kaže dr Milinković i savetuje da se meso uvodi u bebinu ishranu, da ne treba da budu vegani.

Maja Volk, ipak, objasnila je da poznaje desetak dece koji su vegani, koji jedu sirovu hranu. Navela je da su,s obzirom da se meso teže vari, deca vegani smirenija, sa dobrom krvnom slikom, takođe. Preporučuje kinou na primer, koja je puna proteina takođe.

- Ljudi koji zaista pribegnu veganskoj ishrani na pravi način, a mislim da nisu svi edukovani za to, mogu da odgaje zdravu decu. Činjenica je da danas u hrani ima dosta dodataka, aditiva, hormona, deca rano ulaze u pubertet i činjenica je da je to zbog mesa, ali kvaliteta mesa. Kao i zbog kvalitetom povrća i voća - dodala je dr Milinković.

Ukoliko ste propustili današnji interesantan razgovor, poslušajte u videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.