Posle sedam godina borbe i više pokušaja vantelesne, Aleksandra dobila blizance VIDEO

Svaka 42. novoređena beba je blizanac, a prof. dr Siniša Stojić, stručnjak za višeplodne i visokorizične trudnoće, istakao je da višeplodne trudnoće, a i sam takav porođaj nose značajno veći rizik.

Bebe | B92/TV Prva |
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Aleksandra Manojlović Kocić sa suprugom Draganom je vantelesnom oplodnjom pre dve godine dobila dvojajčane blizance Milutina i Vukašina i kaže da je celo iskustvo bilo vrlo uzbudljivo.

"Pošto su dvojajčani potpuno su različiti, imaju različite karaktere i temperamente i svakom od njih treba posvetiti pažnju na drugačiji način", rekla je Kocić u 150 minuta TV Prva.

Dodala je da su njen muž i ona borbu za potomstvo vodili sedam godina, a da su iz trećeg pokušaja dobili sinove Milutina i Vukašina. Istakla je da su i dva prethodna pokušaja bila uspešna, ali da su se završila spontanim pobačajima. Sinove je rodila u 38 nedelji trudnoće.

Dr Stojić je naglasio da su savremena perinatologija i neonatologija uspele da razviju mehanizme za preživljavanje tako male dece, ali da ne treba da se "igra na tu kartu" i da prevremeno rođenje bebe nosi sa sobom veliki stres za roditelje.

"Sve to doprinosi određenoj nelagodnost pa se uvek trudimo da što duže prolongiramo određenu trudnoću i dovedemo je do optimuma, odnosno 37. ili 38. nedelje ili čak do termina", zaključuje dr Stojić.

Detaljnije o tome šta su o blizanačkoj trudnoći govorili dr Stojić i majka dva sina Aleksandra Kocić pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu