Roditeljstvo

Zašto bušenje ušiju bebama nije dobra ideja

Prema američkoj akademiji za pedijatriju, roditelji bi trebalo da pričekaju da njihova deca napune bar šest meseci pre nego što im probuše uši. U nekim kulturama to se čini i ranije, bilo zbog običaja bilo zbog toga što se roditeljima to sviđa.

Nedelja, 18.04.2021.

13:42

Izvor: index.hr

Zašto bušenje ušiju bebama nije dobra ideja
Foto: Profimedia

Podeli:

Iako se oko pitanja treba li probušiti uši deci često raspravlja, ne može se poreći da taj postupak ima puno nedostataka. "Bright side" je popisao nekoliko razloga koje bi roditelji trebalo da imaju na umu ukoliko razmišljaju o tome da bebama probuše uši.

1. Mogu da se povrede

Bušenje ušiju, bez obzira na dob, je bolno. Kad probušite detetove uši, one mogu postati crvene, bolne i osetljive. Ključno je ne dirati sveži "piercing", a bebe su nepredvidive i mogu pri slučajnom dodiru povući naušnicu te se povrediti ili se njome ugušiti.

2. Roditelj bira za dete

Uvek postoji rizik da dete odraste i požali što ima probušene uši. Možda je bolje da pričekate i prepustite tu odluku detetu, kad bude starije i sposobno da se brineza svoj "piercing".

3. Trajno je

Iako to nije uvek slučaj, bušenje ušiju ponekad može učiniti rupu trajnom. To može biti problem ako dete odraste i zažali zbog vaše odluke.

4. Može doći do infekcije

Čak i kad se preduzmu sve mere predostrožnosti, kod "piercinga" uvek postoji rizik od infekcije, posebno ako se o njemu pravilno ne brine. Bol, iscedak i oteklina mogu se pojaviti ako se uvo ne čisti prema uputstvima stručnjaka, a može nastati i poseban oblik ožiljka koji se naziva keloid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare