Savet "Centra za mame": Šta uraditi kada trudnici na bolovanju kasni isplata plate?

"Trudnica sam u sedmom mesecu trudnoće. Isplata trudničkog bolovanja kasni dva i po meseca. Kad god se obratim firmi u kojoj sam zaposlena, oni prebacuju sve na državu. Imam i dete od tri i po godine. Ja stvarno ne znam kome da se obratim i kako da preživim dane i mesece. Marija."

Bebe | TV Prva |
Podeli
Printscreen/TV Prva
Printscreen/TV Prva

Ovo pismo i pitanje stiglo je u redakciju "150 minuta" TV Prva, a za savet je pozvana Jovana Ružičić iz "Centra za mame".

"Razloga može da bude više, mi takva pisma dobijamo svaki dan i Marija nije usamljena. Isplata trudničkog bolovanja trenutno ide ovim putem: poslodavac isplati sve plate zaposlenima u firmi, podnese zahtev RFZO, oni to tamo procesuiraju, onda dođe na lokalnu samoupravu, onda se plaća. Ta trenutna procedura dobijanja trudničke plate je vrlo komplikovana, i ako se na jednom mestu zastane, dođe do kašnjenja. U njenom slučaju može da bude do poslodavca, greška u lokalnoj samoupravi", objasnila je Jovana Ružičić.

Moguće je da poslodavac nije pogrešio, već da je na nekom od narednih koraka to zapelo.

Po novom Zakonu, koji se očekuje, broj koraka koji treba da se prođe da bi se došlo do trudničke plate bi se smanjio i to je jako važno.

Kako trudnica može da zna gde je isplata zapela i šta ona može da uradi povodom svega?

"Prva osoba koju treba da kontaktira je osoba koja radi knjigovodstvo firmi, da od njih dobije dokaz da je uplaćeno i da onda pozove lokalnu samoupravu sa tim dokazom. Znate, dovoljno je kašnjenje od 2 dana da plata onda kasni i po dva meseca. Mame moraju da se naoružaju znanjem i da preuzmu stvari u svoje ruke, iako bi trebalo da uživaju u trudnoći", objasnila je Jovana Ružičić.

Zakon bi pomogao da se reguliše ceo proces.

Pogledajte ceo razgovor u prilogu, kao i savete Jovane Ružičić iz "Centra za mame".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu