Roditeljstvo

Dve najvažnije osobine koje žene traže kod donora sperme

Sklonost visokim, tamnim i zgodnim muškarcima nije slučaj kada je u pitanju donor sperme. Istraživanje je otkrilo šta je ženama najvažnije.

Utorak, 05.10.2021.

21:10

Izvor: Super žena, Your tango

Dve najvažnije osobine koje žene traže kod donora sperme
Foto: Profimedia

Podeli:

Visok, taman i zgodan je ono što su žene nekad obično tražile u bračnom partneru. Sanjale su tamnokosog princa koji bi im osvojio srce dok su bili devojčice. Poznato je da su visoki muškarci osvojili genetski džekpot jer su studije pokazale da zarađuju više novca, da su srećniji, zdraviji i imaju veće šanse da zadrže svoje kognitivne sposobnosti s godinama, posebno u poređenju s nižim muškarcima.

No, pokazalo je istraživanje, sklonost visokim, tamnim i zgodnim muškarcima nije slučaj kada je u pitanju donor sperme.

Dve prve osobine koje žene žele kod svojih donora su godine i dobro obrazovanje.

Studija "Šta žene žele od svog donora sperme", objavljena u časopisu "Economics and Human Biology", otkrila je da su žene pri izboru donora sperme bile više zainteresovane za mlade i obrazovane donore.

"Otkrili smo da mlađi muškarci koji imaju više formalno obrazovanje, u poređenju sa onima bez akademskih kvalifikacija, puno su poželjniji donori sperme", napisali su u izveštaju.

Istraživači sa Univerziteta u Australiji analizirali su kako je 1546 žena donelo odluke o izboru donora sperme u vremenskom periodu od 2006. do 2015. godine u privatnoj ustanovi za asistirano reproduktivno zdravlje.

I oni su utvrdili da su ženama najvažnije bile godine muškarca i njegov stepen obrazovanja a ne dobar izgled, visinu ili lepotu.

Studija takođe napominje da žene tradicionalno privlače stariji potencijalni partneri, a ne mlađi, a u istraživanju je jasno naznačeno da sklonost moderne žene da njihovi donori sperme budu mladi može biti odraz njihove evolucijske sklonosti sparivanju s muškarcima koji imaju sposobnost i volju da osiguraju potrebna sredstva za život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.