Roditeljstvo

Carski rez - pomodarstvo ili potreba? VIDEO

Jedan od najčudnijih trendova današnjice je porađanje trudnica carskim rezom, ali ne zbog komplikacija tokom trudnoće.

Subota, 08.01.2022.

15:22

Izvor: TV Prva

Carski rez - pomodarstvo ili potreba? VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Čak više od 40 odsto porođaja se odvija putem carskog reza, a razlog tome se pronalazi u činjenici da roditelji sve više žele da im dete bude rođeno na njima bitan datum.

A da li je ovaj način porađanja, zaista, bezbedan za zdravlje žene, prof. dr ginekolog Siniša Stojić kaže da zavisi od situacije.

"Jedino pravo, ispravno rešenje je porađanje prirodnim putem, ali postoje trenuci kada je carski rez neophodan umesto vaginalnog porđaja", priča on za TV Prva.

On, takođe, ističe da carski rez sa sobom nosi određene komplikacije, te da u našoj zemlji, pravno, nije dozvoljen po želji trudnica.

Kako dalje priča, žene se za carski rez odlučuju iz straha od fizičkog bola i porođaj psihološki vezuju za jednu vrstu neprijatnosti.

"Prirodni porođaj je jedan veliki strah za ženu samo zato što nisu prošle psiho-fizičku pripremu kako bi se upoznale sa procesom. One ne žele da trpe bol, pa često zahtevaju alternativu, odnosno, carski rez umesto vaginalnog porođaja".

Sa njegovim stavom saglasan je seksolog i urolog prof. dr Aleksandar Milošević koji ističe da je carski rez, zapravo, pomodarstvo.

"Slavne ličnosti, elite našeg društva često veruju da će ako se njihovo dete rodi na neki bitni datum - da će da bude drugačije, da će da ima neke druge kvalitete. Naravno, to nije tačno", kaže on.

Prevremeno rađanje deteta putem carskog reza, naravno, ukoliko zdravstveno stanje majke ne zahteva drugačije, može da izazove određene posledice za život deteta.

Opširnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare