Roditeljstvo

Plače, đuska, a čak se i nervira: Petnaest čudesnih stvari koje beba radi dok je u stomaku

Bebe su mala čudesna bića koja nas često iznenade onim stvarima koje rade dok su još u maminom stomaku.

Četvrtak, 10.03.2022.

08:51

Izvor: prva.rs

Plače, đuska, a čak se i nervira: Petnaest čudesnih stvari koje beba radi dok je u stomaku
Foto: Syda Productions/Shutterstock

Podeli:

1. Uči da razlikuje glasove – Koliko god čudno zvučalo, materica je prvo okruženje za učenje za bebu. Tamo ona uči da čuje i razlikuje zvukove, glasove. Beba prepoznaje majčin glas odmah po rođenju. A ako joj je tata pevao pesme i čitao bajke, onda će prepoznati i njegov glas.

2. Igra se
– Kako može beba da se igra i čime u tako skučenom prostoru? Lako! Beba može da se igra pupčanom vrpcom, sopstvenim rukama i nogama, prstima. Ponekad mama to čak oseti – kad bebica vuče pupčanu vrpcu. A ako nije sama u stomaku, onda ima još kreativnijih ideja za igranje.

3. Štuca – Zašto se to dešava, lekari još uvek ne znaju. Ali činjenica je da bebe štucaju, i to ponekad tako intenzivno da to oseća i majka. Ponekad intrauterino štucanje može biti alarmantan simptom i tada je potrebno posetiti lekara.

4. Diše – Kako bebe dišu u maminom stomaku? Naravno, kroz pupčanu vrpcu koja ih snabdeva kiseonikom. Ali u isto vreme, beba trenira svoj još nezreli respiratorni sistem: imitira udisaje i izdisaje, uvlačeći amnionsku tečnost u nos. Zbog toga, nakon rođenja, tečnost može da joj izađe iz nosa.

5. Njuška – Čulo mirisa kod bebe se razvija mnogo pre rođenja. Naučnici kažu da je u stanju da razlikuje ukus hrane koju mama jede. Ako mama voli luk, onda je velika verovatnoća da će ga i beba voleti. Ona čak može i da oseti miris dima ako neko puši u blizini trudnice.

6. Zeva – Ovo je snimljeno ultrazvukom – da, beba ne samo da spava i budna je, već i zeva, baš kao odrasli. I to uopšte ne znači da u tom trenutku želi da spava. Naučnici veruju da je zevanje povezano sa razvojem bebinog nervnog sistema. Što je bliži termin porođaja, beba manje zeva.

7. Pravi grimase – Do trećeg trimestra beba će savladati 19 pokreta lica. Postoji samo jedan način da naučite kako da kontrolišete mišiće lica, a to je da pokušate. Upravo to i radi beba – pravi grimase dok je ne vidi nilo. Osim specijaliste za ultrazvuk.

8. Plače – Ovaj plačni izraz malog lica ne možete pobrkati ni sa čim – da, beba plače, ali bez suza. Pored toga, naučnici su uspeli da uhvate zvukove koje beba proizvodi u isto vreme. I da, to su jecaji prigušeni plodovom vodom. Ali istraživači još nisu otkrili uzroke intrauterinog plača.

9. Sisa palac – Ako uspete da uhvatite ovaj trenutak na ultrazvuku, odmah će vam biti jasno da li će beba biti levoruka ili desnoruka. U većini slučajeva, ovo je "odlučeno" već u materici. A sisanjem prsta bebe se smiruju, u tom slučaju im prst zamenjuje majčinu bradavicu.

10. Oseća ukus – Čulo ukusa na bebinom jeziku formira se već u devetoj nedelji trudnoće. Mnoge mame su u zabludi kada veruju da dete prvi put proba hranu kada mu je one daju. Gutajući amnionsku tečnost, beba proba ono što jede njena majka. Tako joj određena hrana postaje omiljena.

11. Sanja – Pomislićete, o čemu beba može da sanja kada još ništa nije videla niti iskusila, bukvalno. Međutim, studije tvrde da bebe ipak imaju snove: prolaze kroz fazu REM sna, što pokazuju pokreti njihovih očiju. Ali o čemu se radi u tim snovima, nije poznato.

12. Pleše
– Beba uči da kontroliše svoje pokrete tako što ona uči da se kreće u ritmu muzike. Da, naravno da čuje. Muzički ukus deteta formira se na osnovu toga koje pesme često sluša dok je u materici. Bebe su uglavnom muzikalne po prirodi.

13. Reaguje na udarce – Ako se potapšete po stomaku, beba će vam uzvratiti udarac. Neće se to desiti svaki put, ali često hoće. Haptonomija je zasnovana na ovoj sposobnosti deteta – metodi podučavanja matematike i pre rođenja: kucnite nekoliko puta po stomaku, a zatim izbrojte koliko će puta beba učiniti isto, ali iznutra.

14. Dodiruje se – To je jedini način da beba postane svesna svog tela. Tako saznaje da ima ruke, noge, dodiruje lice i uopšte sve što može da dohvati.

15. Nervira se – Pre svega, ona upija stres koji mama oseća. Naučnici su čak otkrili obrazac: što češće dete dodiruje lice levom rukom, to je jači stres koji doživljavaju i majka i beba. Ali to može da utiče na rast i razvoj deteta, čak i na njegovu sklonost ka depresiji u odraslom dobu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare