Roditeljstvo

Tate mogu da imaju ključnu ulogu u procesu dojenja, lekari objasnili i kako

Iako proces dojenja zavisi od majke, to ne znači da bi očevi trebalo da sede skrštenih ruku dok mama hrani bebu.

Ponedeljak, 13.06.2022.

08:26

Izvor: B92

Tate mogu da imaju ključnu ulogu u procesu dojenja, lekari objasnili i kako
Foto: BGStock72/Shutterstock

Podeli:

"Dojenje može biti zastrašujuće za mame, pogotovo ako je u pitanju prvo dete", kaže dečja lekarka Šarlin Sesini za Romper, te dodaje da očevi, takođe, imaju značajnu ulogu tokom dojenja.

"Trebalo bi napomenuti partnerima da i oni igraju važnu ulogu u procesu dojenja, a to je da pružaju podršku novopečenim mamama, kojima je ona najpotrebnija. Naročito tokom noćnih sati."

Kako podrška partnera može pomoći majkama da doje noću?

Hranjenje bebe uključuje mnogo više od vađenja grudi i namere da je nahranite. I tu na scenu stupa vaš partner. "Pomozite mami da uspe, tako što ćete joj pripremiti bočicu vode, grickalice, prostor za menjanje pelena", kaže medicinska sestra i savetnica za dojenje Lili Skot.

"Pobrinite se za bebu pre spavanja kako biste joj dali vremena da zadovolji svoje potrebe."

Priča tu ne staje. Ako beba i mama još nisu ušle u rutinu, partner može pomoći rečima podrške. "Tokom hranjenja, partner može pružiti emocionalnu podršku i reči ohrabrenja", kaže doktorka Sesini.

Dodatna opcija za olakšavanje maminih noći je hranjenje bebe na bočicu izdojenim mlekom. Tako tata može da preuzme noćno hranjenje bebe kako bi mama spavala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.