Zašto bebe ne mogu same da se uspavaju?

Većina novopečenih roditelja čula je rečenicu - spusti bebu na spavanje dok je pospana, ali još budna. Ipak, u praksi je to nešto malo drugačije i nekim roditeljima takav princip ne odgovara. Čim bebu spuste u krevetić, ona počne da plače. Pa, zašto je to tako?

Bebe | index.hr |, superžena |
Podeli
Foto: Lopolo/Shutterstock
Foto: Lopolo/Shutterstock

Istraživači i medicinski radnici su intervjuu za Kidspot objasnili da svaka porodica ima svoja pravila, a bebin prirodni temperament, starosno doba i način ishrane su među mnogim faktorima koji utiču na njen san. Bebe često menjaju svoje obrasce spavanja iz nedelju u nedelju ili meseca u mesec i može proći neko vreme dok se ne nauče samostalno da spavaju.

Bebina okolina takođe utiče na njen san - braća i sestre, buka, aktivnosti tog dana i stres mogu igrati značajnu ulogu. Zauzvrat, porodične okolnosti mogu uticati na to kako se percipira bebin ritam spavanja.

Potrebno je razumevanje

Spavanje se događa u ciklusima. Idemo u krevet budni, padamo u lagani san, a zatim u duboki san, a ona opet budno stanje i tako dalje. Za odrasle, jedan od ovih ciklusa traje oko 90 minuta. Za bebe i decu, to je, otprilike, upola kraće.

Svaki put kad uđemo u ciklus laganog sna, možemo nakratko da se probudimo, ali s obzirom na to da smo odrasli i te smo veštine usavršili odavno, vratimo se relativno jednostavno i utonemo u novi ciklus. Beba, pak, mora da nauči da poveže cikluse spavanja kako bi duže i mirnije spavala.

U prvih šest meseci bebe se relativno često bude tokom noći kako bi jele i dobile dovoljno hranjivih materija za rast. Nakon prvih nekoliko meseci života, uspavljivanje će uključivati asocijacije, neke poznate i ustaljene obrasce koji se ponavljaju u vreme odlaska na spavanje, a bebu bi mogle pripremiti za miran san.

To može da bude večernje kupanje, maženje s roditeljima ili tiha muzika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu