Roditeljstvo

Da li pivo povećava laktaciju? Stručnjaci "razbijaju" stara verovanja

Ukoliko imate problem sa količinom mleka, sigurno ste čuli da je pivo rešenje. Nekada se smatralo da ono može poboljšati laktaciju, pa se dojiljama nekad savetovalo da ga piju. Međutim, postavlja se pitanje - da li je zdravo?

Utorak, 19.07.2022.

12:08

Izvor: superžena

Da li pivo povećava laktaciju? Stručnjaci
Foto: Photographee.eu/Shutterstock

Podeli:

Postoje istraživanja koja pokazuju da konzumiranje piva može povećati nivo prolaktina, hormona koji proizvodi mleko. Međutim, ona su rađena na ljudima koji nisu u laktaciji i ne proizvode mleko, te istraživanje nije moglo da važi i za trudnice.

Pa, da li je bezbedno?

Ono što se zna jeste da alkohol sa majke direktno prelazi na bebu kroz mleko i da zapravo može da smanji proizvodnju mleka jer utiče na hormon oksitocin. Osim toga, nekoj novorođenčadi se možda neće dopasti ukus mleka u kom se nalazi i alkohol, samim tim će smanjiti količinu koju piju i dojke će smanjiti proizvodnju.

Doktori preporučuju da sačekate dva sata nakon poslednjeg alkoholnog pića i da onda nahranite bebu. Takođe, priče o pumpanju mleka kod dojilja koje su pile alkohol kako bi se što pre eliminisao iz mleka, nisu tačne. Alkohol ne može da se eliminiše brže nego što ga telo prirodno uklanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare