Roditeljstvo

Da li je neophodno da probudite bebu kako biste je nahranili?

Pitanje koje interesuje mnoge novopečene roditelje...

Ponedeljak, 05.09.2022.

10:15

Izvor: B92

Da li je neophodno da probudite bebu kako biste je nahranili?
Foto: George Rudy/Shutterstock

Podeli:

Bebe bolje od vas znaju koliko im hrane treba i kada

Rutina hranjenja vaše bebe u prvoj fazi života mora biti podređena samo njenim potrebama. Roditelji su tu da pružaju hranu (putem dojenja ili adaptiranog mleka), a beba uzima koliko želi. Pedijatri su saglasni s tim da bebu uglavnom ne treba buditi za hranjenje tokom prvih nekoliko meseci, osim u posebnim slučajevima. Takve će slučajeve prepoznati pedijatar.

Primera radi, ako je vaša beba slabijeg zdravlja, gubi na težini ili ne dobija dovoljno, u tim slučajevima bi roditelji trebalo da odrede njen tempo hranjenja, pa ćete morati da je, ponekad, i budite kako biste je nahranili.

Stručnjaci savetuju da bebu uvek probudite što je nežnije moguće.

Hranjenje na zahtev

Normalno je da ste sumnjičavi ako prođe dosta od poslednjeg hranjenja bebe, a to se posebno događa ako je beba uspostavila ritam hranjenja na koji ste navikli.

Savetnice za dojenje predlažu da dojite, to jest koristite adaptirano mleko na zahtev bebe. Ako to praktikujete, zdrave bebe nije potrebno buditi za hranjenje. Beba u tom slučaju jasno pokazuje svaki put kad je spremna za jelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare