Roditeljstvo

Kako da naučite bebu da razlikuje dan i noć? Ovo će joj pomoći da shvati kada je vreme za dremku

Bebe po rođenju ne znaju da je noć za spavanje, a dan za aktivnosti, ali uz nekoliko trikova možete je lako naučiti.

Utorak, 27.12.2022.

13:16

Izvor: Novosti

Kako da naučite bebu da razlikuje dan i noć? Ovo će joj pomoći da shvati kada je vreme za dremku
Foto: javi_indy/Shutterstock

Podeli:

Prvih nekoliko nedelja verovatno nećete moći da joj napravite neki šablon spavanja i vaša beba neće moći da razume dan i noć. Međutim, postepeno će razviti sopstveni cirkadijalni ritam (unutrašnji telesni sat), na koji izlaganje dnevnom svetlu ima uticaj. Počeće da spavaju duže noću i da ostaju duže budni tokom dana. Ovo može da potraje malo duže nego što očekujete, a dodatno je zakomplikovano činjenicom da bebe imaju veoma mali želudac, tako da moraju da se hrane često.

Sve je u tome da noć i dan budu veoma različiti za bebu. Ako recimo, dosta vremena tokom dana provodite u šetnji, u interakciji sa svojom bebom ili viđanjem sa drugim ljudima, možete joj pomoći da shvati da je noć za tišinu, a dan za pokret i buku.

"Da biste joj pomogli da podesi svoj telesni sat, izvedite bebu napolje na svež vazduh i dnevno svetlo svakog dana", savetuju stručnjaci.

Do kraja prvog meseca većina beba spava 6-7 sati tokom dana i 8-9 sati noću. Već sa tri meseca, beba koja je naučena na to da je noćno vreme za spavanje, verovatno će spavati 10-11 sati tokom noći i oko 4 sata tokom dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare