Roditeljstvo

Ovo su imena koja se najčešće daju deci u Srbiji - za devojčice kratka, za dečake tradicionalna

Trend kratkih imena za decu već nekoliko godina unazad veoma je zastupljen u našoj zemlji, a to se jasno vidi i prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2021. godine. No, zanimljivo je da se više vezuje za ženska imena, dok se čini da roditelji za svoje sinove biraju nešto tradicionalnija i duža imena

Sreda, 08.03.2023.

09:57

Izvor: Stefana Pavloviæ/Blic žena

Ovo su imena koja se najčešće daju deci u Srbiji - za devojčice kratka, za dečake tradicionalna
Foto: Karjalainen/shutterstock

Podeli:

.

Tako je najpopularnije, odnosno najčešće davano, ime za devojčice u 2021. bilo Sofija, a slede ga Dunja, Mila, Sara, Teodora, Una, Milica, Tara, Nikolina i Nađa.

Zanimljivo je da su naučnici prošle godine proglasili ime Sofija kao najzvučnije i najlepše žensko ime na engleskom govornom području, te se ono takođe ubraja u najpopularnije na svetu.

Koliko su se trendovi promenili, najbolje govori i činjenica da osim Milice nijedno popularno ime iz prethodnih dekada nije ostalo u opticaju. Podsetimo, imena koja su se od 1940. do 2011. najčećše davala ženskoj deci jesu sledeća: Radmila, Ljiljana, Snežana, Jelena i Milica.

Kada je reč o dečacima roditelji su im u 2021. najčećše davali ime Luka, a slede ga Lazar, Vuk, Vasilije, Stefan, Bogdan, Aleksa, Vukan, Filip i Vukašin.

Najpopularnija muška imena u Srbiji u period od 1940. do 2011. bila su Milan, Slobodan, Dragan, Dejan, Miloš i Nikola.

Verujemo da se situacija u prethodnoj godini nije mnogo promenila, te da su ista imena i dalje u vrhu, a ovog puta donosimo vam njihova značenja.

Najpopularnija ženska imena

Sofija: Ime grčkog porekla, a znači mudrost, znanje, veština.

Dunja: Jedno od najpopularnijih staro-slovenskih imena kod nas, ali u zemljama regiona. Plod dunje je oduvek bio simbol zdravlja i lepote, a roditelji su ćerkama davali ovo ime da bi bile jedre, zdrave i vesele. Najčešće se davalo devojčicama rođenim u maju i junu jer su to meseci kada dunja cveta.

Mila: Srpsko, pravoslavno ime poteklo od prideva "mio", označava dragu, nežnu, maznu devojčicu.

Sara: Ime je hebrejskog porekla, a označava ženu visokog ranga, pa u slobodnom prevodu znači "vladarka", "princeza", "kneginja", "plemkinja". Ovo ime može biti i arapskog porekla i tada se prevodi kao "radost", "uživanje" ili "ushićenje".Ime Sara se pominje i u Bibliji, ali i u Kuranu. Ona je bila veoma pobožna žena raskošne lepote i supruga praoca Jevreja- Avrama kome je rodila sina Isaka u 90. godini.

Teodora: Ime grčkog porekla sa značenjem "dar božji". Tradicionalno se davalo detetu koje su roditelji dugo i željno čekali.

Una: Ime latinskog porekla sa značenjem jedna, jedina, unikatna, jedinstvena.

Milica: Staro slovensko ime sa sličnim značenjem kao i ime Mila - nežna, draga devojčica.

Tara: U Srbiji ovo ime vezujemo za prelepu reku i planinu Taru, ali ovo ime ima svoje korene i u hinduističkoj tradiciji u kojoj znači "zvezda".

Nikolina: Ime poreklo iz starogrčkog jezika, ženska varijanta muškog imena Nikola. Izvedeno je iz dve reči "nike" što znači pobeda, uspeh i "laos" što znači narod, svet, ljudi... Ovo ime bismo mogli da prevedemo kao "pobeda naroda", "pobeda čoveka".

Nađa: Ovo je varijanta nešto dužeg imena - Nadežda, a na prvom mestu je slovensko, ali varijante poput Nadija ili Nadja vezuju se za arapsko poreklo. U našem jeziku odnosi se na devojčice pune nade.

Najpopularnija muška imena

Luka: Ime grčkog porekla u čijem je korenu reč "luks" koja znači svetlos, sjaj, blistavost, "ono što sija i obasjava". Ime se vezuje i sa svetim apostolom i jevanđelistom Lukom, a neke ovo ime asocira i na pristanište za brodove.

Lazar: Ovo je staro srpsko ime utkano u našu tradiciju i istoriju, a nosili su ga brojni ratnici, vitezovi i plemići, od kojih je svakako najpoznatiji knez Lazar. Veruje se da ime potiče iz starohebrejskog i da ima značenje "Bog je pomogao", "božja pomoć".

Vuk: Danas se ovo ime daje u prenesenom značenju, pa označava hrabrog, snažnog dečaka koji može da zaštiti druge. No, u davnim vremenima ovo ime su majke davale novorođenim sinovima kako bi zastrašile ze sile i zaštitile decu od umiranja ili bolesti.

Vasilije: Prva teorija o ovom imenu podrazumeva da je poreklom iz grčkog jezika, odnosno da potiče od reči "basileios" koja ima značenje – carsko; kraljevsko; plemićko; vladarsko. Druga teorija o poreklu imena Vasilije, pretpostavlja da ime potiče od engleske reči "basil" koja znači ime biljke bosiljak ili basilika. U Srbiji se često daje i zbog velikog sveca Vasilija Ostroškog.

Stefan: Ime Stefan je grčkog porekla izvedeno od grčke reči "stefanos" što znači kruna ili venac. Podsetimo, svi vladari u dinastiji Nemanjić dodavali su ovo ime ispred svog ličnog imena, upotrebljavajuči ga zapravo kao titulu, počasno ime, simbol vladavine. Ime Stefan tretiralo se kao sinonim za reč kralj ili car.

Bogdan: Srpsko ime lepog i jednostavnog značenja - "dat od Boga", "Bogom-dan", "Božiji dar".

Aleksa: Varijanta imena Aleksаndаr, Aleksije. Ime potiče od grčkog imena Aleksandros sa značenjem "zaštitnik ljudi".

Vukan: Kratko i jasno ime izvedeno od kraćeg imena Vuk, te je i značenje istovetno.

Filip: Ovo ime je bilo veoma popularno kroz istoriju, a izvedeno je od složene grčke reči "filippos" koja kada se razloži daje značenje "prijatelj konja", "onaj koji voli konje". Međutim, kada ovo ime ne bismo prevodili bukvalno, ono može da znači "odan saputnik" ili "verni prijatelj".

Vukašin: Još jedno ime izvedeno iz imena Vuk, pa ima istovetno značenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare