Biramo supermuškarce

Marko (35), fizioterapeut, suprug i otac: Od zlatne medalje za zasluge do prostiranja veša

Marko Zekić (35) od onih je muškaraca za koje može da se kaže da ima sve: srećnu porodicu, posao koji voli, život kakav želi da živi. Kada je teško, tu je da pomogne, a za zasluge je dobio i zlatnu medalju. A ne libi se da supruzi pomaže u svemu oko kuće, na čemu mu je posebno zahvalna. "U kući zajedno živimo, o kući zajedno brinemo", kaže Marko.

Utorak, 12.10.2021.

08:00

Izvor: B92

Marko (35), fizioterapeut, suprug i otac: Od zlatne medalje za zasluge do prostiranja veša
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

"Razlog zbog kog prijavljujem svog supruga Marka je taj što je on zaista super muškarac, muž, otac, prijatelj... Ne uklapa se u izgled klasicnog balkanca. Mnogi se žale kako muškarac treba da pomaže u kući, ali Marko i ja smo ravnopravni tako da njemu nije teško ni da opere sudove, opere, prostre, skupi, sklopi veš, da opegla, da spremi ručak, večeru, kada se sređuje kuća uglavnom to zajedno radimo. Divan je i brižan otac našoj ćerki Sofiji. Aktivno učestvuje u odrastanju i vaspitavanju deteta u svakom segmentu. Meni lično je jako bitno da je meni podrška i oslonac u svemu i što se posla tiče i naravno za sve u životu. Mozda će Vam značiti to što je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge. I ja sam, i po tome smo jedinstveni jer smo jedini bračni par koji je to priznanje dobio ove godine".

Ovim rečima, Marija Zekić iz Niša (33) opisuje svog supruga Marka (35) sa kojim je sedam godina u braku i godišnjicu braka slave baš danas, 12. oktobra. Poznaju se još iz srednje škole, ali se sudbonosni susret dogodio godinama posle.

"Upoznali smo se u tadašnjem zajedničkom frizerskom salonu 1. oktobra i reč po recč. priča po priča, došli smo do toga da je Mariji uskoro rođendan. Pošto sam bio na izlaznim vratima, dobacio sam joj telefon preko celog salona kako bi upisala svoj broj da bismo se videli na kafi. Ubrzo smo se i čuli, dogovorili, i tako je krenula nasa ljubavna prica koja traje i dan danas", priča nam Marko.

Na samom početku zajedničkog života, počeli su i zajedno da brinu o svemu. Marija, strukovna medicinska sestra, koja radi u Kliničkom centru Niš, ima duge smene. Njena smena traje i 12 sati, nekada i 24 sata. Marko je tu da pomogne, spremi, brine o ćerki i radi sve što je potrebno, ne čekajući suprugu. Marko je strukovni fizioterapeut i radi u Domu zdravlja, pa je njegovo radno vreme klasičnih osam sati.

*ALT

"Oko kućnih poslova nije bilo striktnih dogovora jer nam je pravilo - u kući živimo zajedno i o kući brinemo zajedno. I kada sređujemo kuću to radimo zajedno i brže završimo i imamo više zajedničkog vremena. Ali, moje prijateljice se i danas smeju tome što samo Marko prostire veš. Naime, to radi zbog svoje greške. Kačio je žice prema svojoj visini, a kako je dosta visok, ja više nisam mogla da ih dohvatim. Stalno sam mu govorila da ih spusti, da popravi, ali on je prihvatio svoju grešku i čim žice nije spustio, znači da mu taj posao i greška ne smetaju", uz osmeh priča Marija.

"Marija je tu potpuno u pravu", nadovezuje se Marko."Pre svega, ne bi bilo fer prema njoj da posle tolikog radnog vremena ja sad od nje očekujem da uđe u kuhinju. Jesam pored nje naučio da kuvam pa mi je nekako postalo hobi da umem i sam da preuzmem inicijativu i da krenem da spremam. Marija smatra da ne spadam u tip klasičnog Balkanca i smatram da nema razloga da muškarac ne radi poslove kod kuće, jer u toj kući žive svi", kaže Marko.

Kada je počela pandemija, Marija i Marko počeli su da rade u kovid sistemu. Sa dugim smenama, stresom koji posao nosi, uspeli su i dalje sve da organizuju, da njihov porodični život, a ni ćerkica Sofija (5) ne trpe previše.

"Imali smo tu srecu i dugujemo zahvalnost koordinatorima što su nam pravili raspored da nam se smene ne poklapaju, tako da je uvek neko bio kod kuće sa detetom. Imamo planer koji nam pomaže u organizaciji, kako poslovnih tako i privatnih obaveza. Kad neko dobije raspored odmah se upisuje u planer. Marija voli da vežba pa je i vreme svojih treninga i kozmetičkih tretmana upisivala da ja ne bih zakazivao ništa u to vreme i ostao kod kuće sa Sofijom. A pravilo koje i dan danas važi glasi: ako nešto nije upisano u planer to ne postoji", objašnjava nam Marko.

*ALT

Stresa je bilo na poslu, ali su se trudili da ga ne donose kući. "Pošto su situacija i vreme specifični sami po sebi, onda smo razmenjivali mišljenja, iskustva, anegdote, što tužne, što lepe i smešne i bilo nam je lakše jer smo jedan drugom bezrezervna uzajamna podrška", objašnjava Marko.

Nemaju recept za dobar brak, ali Marko smatra da je "sve stvar dogovora i kompromisa na koji moraju svi da budu spremni. Bez kompromisa, razumevanja, podrške, ljubavi, pažnje, po našem uverenju brak ne može opstati".

"Danas je sve otišlo u digitalnu eru previše. A mi nekako nemamo vremena da mislimo mnogo o tome jer se sve brže živi i gledamo da što više provodimo vremena zajedno a i da imamo neka svoja lična zadovoljstva. Tu dolazi onaj kompromis do izražaja jer smatramo da mnogi na njega nisu spremni. Ali, primećujemo da ima sve više razvoda i brzih veza, zato se trudimo da što vise ojačamo naš brak", kaže Marko.

*ALT

Kompromis kod njih postoji i kod vaspitavanja deteta i uspevaju da se usaglase.

"Naravno da postoje neslaganja, gde ne postoje, ali ništa ozbiljno što razgovor ne može da reši. Za nas je najvažnije da Sofija ima zdravo i srećno detinjstvo,da ume da razazna šta je dobro a šta loše, da zna šta je laž a šta istina, dobro osnovno vaspitanje, da zna šta je porodica i koliko je porodica važna, da nama kao roditeljima može sve da kaže i da će uvek imati utočište i sigurnu luku za sve", priča nam Marko.

Marko i Marija su među onima koji su ukazom predsednika Srbije odlikovani zlatnim medaljama za zasluge u borbi protiv širenja virusa covid-19. Jedini su bračni par koji je odlikovan a koji se pritom dobrovoljno javio da radi u crvenim zonama.

"Orden nam mnogo znači. Pre svega kao nagrada za naš rad i zalaganje za vreme ove pandemije koja je zahvatila ceo svet, jednu veliku čast ali i obavezu da uvek damo sve od sebe za zdravlje ljudj na kome god se radnom mestu nalazili, da li to bilo u covid-u ili na matičnim radnim mestima", složni su Marija i Marko iz Niša.

OVDE možete pogledati priče o supermuškarcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.