Cana vodi skroman život i srećna je žena: Sa 60 godina dnevno pešači 10 kilometara

"Šetam dnevno 5, 6 i više kilometara, uživam u svakom koraku. Ljudima u mojim godinama preporučujem da budu akrtivni, da izađu napolje i da se druže. Razmislite o nekom hobiju, npr. volim kuvanje, razmenjujem recepte. Vodim jedan skroman, ali lep život i mogu reći da sam srećna žena"

Biramo superžene |
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Gospođu Stanojlu Canu Rebić za akciju "Biramo super ženu", prijavila je ćerka Ana koja smatra da je njena mama žena zmaj i super žena jer je "hrabra, ambiciozna, borbena, druželjubiva, puna ljubavi". Takođe, Ana je navela da njena mama ima "40 godina radnog staža, obožava duge šetnje, prirodu, veoma je aktivna i sa 60 godina dnevno pešači i do 10 km". Cana, kako je svi poznaju, je ambasadorka akcije "Posadi drvo" i svakodnevno se zalaže za očuvanje prirode i okoline.

Kada smo kontaktirali Canu, nije ni slutila da ju je ćerka prijavila i kroz smeh nam je rekla: "Pa, da... jesam, iznenađena sam. Nisam znala da me ćerka prijavila za vašu akciju. U maju sam napunila 60 godina, pa verujem da me prijavila i zbog toga".

Cana potiče iz okoline Požege, ali je u Beograd došla pre više od 40 godina:
"Kada sam imala 15 godina iz mog sela sam došla u Beograd. Tu sam išla u srednju ekonomsku školu i tada sam stanovala kod moje sestre. Taj period je bio težak, ali uz jaku volju, posle završene škole počela sam brzo da radim i skroz sam se osamostalila", prisetila se.

Ona je rekla da je početkom osamdesetih godina prošlog veka počela da radi u Institutu za ispitivanje materijala:

"Moj poslovni put je bio usmeren ka ovom preduzeću, koji se nalazi u blizini Beogradskog sajma. Radila sam u raznim sferama u firmi - ekonomskoj, računovodstvu... i onda, došla sam u nabavku i tu sam, evo i sad i u avgustu ove godine napuniću 40 godina radnog staža".

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Paralelno sa karijerom, Cana se ostvarila kao supruga i majka:

"Muž Branko i ja smo dobile dve ćerke - Anu (38) i Tanju (35). Sve je to život - posao, karijera, porodica, deca. Kada se osvrnem, mogu reći da imam divnu porodicu, lep brak i život", istakla je Cana.

Ipak, Cana je tokom života imala i jako težak period, ali se i tada "nosila lavovski": "Kada je suprug imao 44 godine, doživeo je infarkt. Bilo je zaista teško. Muž je bolestan i nalazio se u kritičnom stanju, deca su bila mala, gradila se kuća, bili smo u kreditima. Ipak, koliko god bila stresna situacije, a jeste, smogla sam snage da se borim za moju porodicu. Kao i svi želela sam da Branko ozdravi, uzela sam ulogu u tom trenutku i majke i oca, mnogo sam radila. Ali sam stizala, jer, kao i sada imam jaku volju i puno ljubavi", objasnila nam je.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Uključite se u akciju, izaberimo superžene zajedno!

Hajde da superžene postanu glavna tema.

Da li znate neku samohranu mamu koja se sa osmehom bori kroz život? Da li poznajete ženu koja je sama započela svoj posao i danas uspešno vodi svoju firmu i ima zaposlene?

Ili ženu koja se kao lavica bori sa raznim izazovima? Znate li neku nastavnicu, profesorku, medicinsku sestru ili doktorku, ili ženu koja je veliki humanitarac?
Možda neku koja ima poseban hobi ili je avanturista? Ili jednostavno onu čija životna priča zaslužuje da se o njoj piše i priča?
Da li ste možda vi jedna od njih?

Sve detalje o prijavi možete pronaći OVDE

Kada joj je suprug ozdravio, a dece odrasla, Cana je rešila da putuje:

"Posle 25 godina braka, muž i ja smo rešili da putujemo. Naše prvo putovanje je bila Budimpešta, a posle smo išli u Firencu, Prag, posetili smo dosta gradova u Nemačkoj. Pored inostranstva, stalno idemo po Srbiji. Uživamo u Soko Banji, okolini Užica, putujemo po centralnoj Srbiji... To su dragoceni momenti, koji obogate čoveka - to što vidim, čujem, osetim", kazala je.

"Priroda me opušta, osećam olakšanje. Kada sam u prirodi napunim baterije, uživam u svakom njenom segmentu. Takođe sam i ambasadorka "Posadi drvo", jer mi je bitno da ljudima skrenem pažnju na to koliko je bitno okruženje oko nas, zašto je važno da ne nosimo plastične kese i da sa cekerom idemo u prodavnicu, zašto treba da negujemo i budemo u skladu sa prirodom", oduševljeno nam je pričala.

Rekla nam je da je veoma aktivna i da voli da šeta i da iako ima 60 godina, smatra da su godine samo broj:

"Šetam dnevno 5, 6 i više kilometara, uživam u svakom koraku. Ljudima u mojim godinama preporučujem da budu aktivni, da izađu napolje i da se druže. Razmislite o nekom hobiju, npr. volim kuvanje, razmenjujem recepte. Vodim jedan skroman, ali lep život i mogu reći da sam srećna žena", istakla je.

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu