Joga olakšava simptome najblažih oblika depresije, ublažava anksioznost

Bez bilo kakvog dvoumljenja joga je globalno popularna i bavljenje jogom može da deluje preventivno u cilju održavanja fizičkog i psihičkog zdravlja.

Budi bolja, budi bolje | superžena |
Podeli
Foto: ViDI Studio/shutterstock
Foto: ViDI Studio/shutterstock

U toku je akcija na Superženi pod nazivom "Budi bolja, budi bolje" u okviru projekta #kakosi. Cilj naše kampanje je podizanje svesti o mentalnom zdravlju žena.

Joga predstavlja miks fizičkih vežbi, meditacije, kontrolisanog disanja i drugih tehnika koje smiruju telo i um i smanjuju bol.

Vežbanje joge pokazalo je značajne rezultate u tretiranju generalizovanog anksioznog poremećaja, u odnosu na standardnu edukaciju i tehnike koje se primenjuju u cilju kontrolisanja anksioznih napada, naznačava se studiji u naučnom časopisu JAMA Psychiatry.

Bojana Nešić: "Činilo mi se da ću se onesvestiti"; "Pokušavala sam da razumem šta mi se dešava"

Posle tri meseca koliko je trajala studije, posmatrale su se dve grupe ljudi. U grupi koja je tokom ovog perioda redovno vežbala jogu 54 odsto ispitanika ispunilo je postavljenje kriterijume za značajno poboljšanje simptoma anksioznosti, dok je u grupi gde se primenjivala standardna edukacija ovaj procenat bio 33 odsto.

Iz Houston Methodist medicinskog centra skreću pažnju da redovno praktikovanje joge smanjuje stres: "Pored što nas umiruje i smanju nam stres, joga pomaže u zaštiti od efekta starenja na naše pamćenje i spoznaju", rekla je doktorka Korina Kemnon.

Danijela Gračanin: "Nisam imala podršku porodice"; "Srušila sam se u prisustvu petogodišnjeg deteta"

U studiji Alternative therapies dokazano je da joga pomaže ljudima da brže zaspe, ali i smanjuje intenzitet buđenja. Smatra se da do toga dolazi zbog smirenja i oslobađanja stresa. Apa (Udruženje američkih psihologa) je 2017. objavila rezultate studije gde se došlo do zaključka da joga može da olakša simptome najblažih oblika depresije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu