Roditeljstvo

Deca koja koriste ekrane osetljive na dodir mogu imati problem sa spavanjem

Prema novoj studiji, što više vremena deca provode koristeći uređaje osetljive na dodir, to je veća verovatnoća da će imati problema sa spavanjem.

Nedelja, 16.05.2021.

10:51

Izvor: klix.ba

Deca koja koriste ekrane osetljive na dodir mogu imati problem sa spavanjem
Foto: Profimedia

Podeli:

Istraživači su u Londonu ispitali više od 700 roditelja o svakodnevnoj upotrebi "touchscreen" ekrana i načinu spavanja dece. Otkrili su da mališani koji su ih više vremena koristili manje spavaju noću, piše "Parents".

Spavanje je važno za kognitivni razvoj, posebno tokom prvih nekoliko godina života. Ipak, 75 posto mališana (između 6 meseci i 3 godine) koristilo je ekran osetljiv na dodir svakodnevno, a za svaki dodatni sat upotrebe, deca su spavala gotovo 16 minuta manje svaki dan.

"Ovi rezultati ukazuju na to da su popularnost i pristupačnost ovakvih ekrana dovela do visokog nivoa upotrebe od strane dece, a to je povezano sa smanjenim spavanjem", objasnio je autor studije dr. Tim Smit.

Zanimljivo je da dr. Smit kaže da su ranije studije pokazale da je povećana aktivna upotreba ekrana osetljivog na dodir - pomeranje, umesto pasivnog gledanja videozapisa - zapravo povezana s ranijim postignućima u finim motoričkim prekretnicama kod beba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare