Roditeljstvo

Sve češći poremećaji govora kod dece

Poremećaji govora kod naše dece poprimaju epidemijske razmere. U poslednjim decenijama taj procenat je porastao na 70 odsto. O deci je reč, pa to ne bi trebalo da se čita samo kao statistički podatak, već ozbiljan alarm svim roditeljima.

Ponedeljak, 21.06.2021.

09:40

Izvor: TV Prva

Sve češći poremećaji govora kod dece
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Da li je u pitanju lenjost deteta ili je nešto mnogo ozbiljnije, ako u trećoj godini ne izgovara, ni “mama”, ni “tata”, u "Jutru" TV Prva govorila je dr Silvana Punišić iz Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, logoped sa dugogogišnjim iskustvom.

"Alarm je na snazi poslednjih dvadesetak godina. Preterana je izloženost ekranima, roditelji puno rade i malo se druže sa decom, ali sve su to faktori iz socijalne sredine. Nužni su i oni biološki, oni koji dolaze od same trudnoće, rađanja, neki faktori rizika. Alarm je upaljen, statistika se menja, ali pošto su deca u pitanju, nećemo govoriti o brojkama već o suštini. Važno je pratiti, ako dete do treće godine ne progovara, pri čemu ne mora tečno govoriti reči, da li postoji volja, motiv, želja da govori, neverbalna komunikacija", pojasnila je dr Punišić.

Kada je momenat da se roditelji zabrinu?

"Da bi se dogodilo progovaranje, mora da prethode neki faktori. Mora da postoji brbljanje, vokalizacije, ako dete nije prošlo te faze neće progovoriti. Dete progovara oko 12-og meseca. Možemo da pričekamo prvu reč i koji mesec posle 12-og meseca. Nema brige ukoliko pratimo razvoj. Između prve i druge želja da se uđe u komunikaciju, broj reči raste, doćekujemo drugi rođendan sa 300 reči, treći rođendan sa 1000 reči. Kod zdravog deteta niko ne prebrojava rečnik, ali moramo da se zabrinemo ako ovo izostaje i dobro je ako okruženje reaguje jer dete gubi šansu da se priključi svojoj generaciji", rekla je dr Punišić.

Neki doktori do 12. godine ne bi davali deci telefon u ruke, a dr Punišić kaže da deci treba, do 3. godine, zabraniti ekrane jer mu ekranima samo odmažemo u razvoju. Posle toga možemo pratiti i ograničavati vreme. Važan je izbor sadržaja, roditelji moraju pratiti šta dete gleda.

Pogledajte ceo razgovor u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare