Roditeljstvo

Sindrom srednjeg deteta: Kako redosled rođenja utiče na karakter

Iako ne postoji jasan konsenzus, psihologija ličnosti brani ideju da pojedinci razvijaju određene osobine u zavisnosti od redosleda rođenja. Čini se da starija i mlađa braća i sestre dobijaju najviše pažnje, dok oni u sredini mogu da se osećaju zanemareno, a to može da ih dovede do razvoja sindroma srednjeg deteta.

Četvrtak, 11.11.2021.

15:24

Izvor: index.hr

Sindrom srednjeg deteta: Kako redosled rođenja utiče na karakter
Foto: Shutterstock/shurkin_son

Podeli:


Kako red rođenja utiče na pojedince?


Prema psiholozima Laureu Fiaseu i Vasilisu Saroglouu, redosled rođenja presudno utiče na karakter i ličnost pojedinaca. Na primer, starija braća i sestre, budući da su prvorođeni, obično su odgovorniji i ambiciozniji, a preuzimaju i vodeću ulogu.

S druge strane imamo najmlađu braću i sestre, koji imaju tendenciju da "ukradu" svu pažnju i simpatije ne samo svojih roditelja i druge rodbine nego i pojedinaca koji nisu deo porodičnog kruga.

Što se tiče srednje braće i sestara, njihov položaj u porodici više nije jasan kao pre i ponekad dobijaju manje pažnje od roditelja.

Učinci sindroma srednjeg deteta


Često roditelji usmeravaju svu svoju pažnju na najmlađu decu, pogotovo u periodu nakon samog rođenja. To utiče na količinu naklonosti koju posvećuju, ostaloj deci. U slučaju najstarije braće i sestara, oni više ne zahtevaju preteranu pažnju roditelja, jer su je tokom detinjstva dobili.

Što se tiče srednje braće i sestara, mogu da imaju osećaj ignorisanosti. Kao rezultat, mogu da reaguju na tu situaciju tražeći pažnju; mogu da manifestuju negativno ponašanje, pokazuju drugačiji temperament itd. To čine kako bi se izdvojili od svoje braće i sestara.

Postoji mogućnost da će se osećati isključeno jer ne mogu da pronađu prikladno mesto u porodici, pa bi svoje mesto mogli da potraže negde drugde, a najčešće kod prijatelja.

Glavne karakteristike srednjeg deteta

Kako kaže psiholog Kevin Leman, srednja deca su sklona razvijanju izvrsnih pregovaračkih veština, pa bi mogla da prigrle ulogu porodičnog mirotvorca.

S druge strane, kao deca koja su tražila pažnju u vanroditeljskim odnosima, postaju jako društvene osobe, odnosno uče da cene druge odnose i tako s vremenom razvijaju veštine za stvaranje prijateljstava i intimnih odnosa.

Imajući to na umu, druge značajne društvene karakteristike koje imaju srednja deca su odanost i vernost, s obzirom na to da duboko cene svoje prijatelje i partnere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.