Roditeljstvo

Previše igračaka može negativno da utiče na decu

Prema pisanjima Medikal Ekspresa i ABC Njusa, istraživači su objasnili da je moguće da deca imaju previše igračaka.

Ponedeljak, 17.01.2022.

14:50

Izvor: index.hr

Previše igračaka može negativno da utiče na decu
Foto: BearFotos/Shutterstock

Podeli:

Ponuđeni su i neki saveti za roditelje da nauče da izvuku maksimum iz nekoliko igračaka, koliko bi njihova deca trebalo da imaju.

Najveća briga po pitanju preterane količine igračaka je problem preterane stimulacije, koja može uticati na njihovu sposobnost učenja i kreativne igre. Okružena s previše igračaka, deca često ne znaju čime bi se igrala i na kraju skaču s igračke na igračku, umesto da fokusiraju svoju pažnju na jednu.

Istraživanja su ukazala na činjenicu da manje igračaka može dovesti do kvalitetnije provedenog vremena u igri i deci omogućuje da izgrade sposobnost obraćanja pažnje i kreativnosti.

Ako roditelji požele deci da ograniče broj igračaka, možda neće znati odakle da počnu. Važno je napomenuti da nije potrebno bacati igračke, ali kvalitetna reorganizacija je ključna.

Jedna od boljih metoda je raspored rotacije, pri čemu se na nedeljnoj ili mesečnoj bazi izmenjuje set igračaka kojem su deca izložena.

Takođe je važno fokusirati se na kategorije igračaka koje pomažu detetu u razvoju. Poželjno je izložiti dete funkcionalnim i aktivnim igračkama, koje podstiču njihovu kreativnost i kognitivni razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare