Roditeljstvo

Dete koje nema brata ili sestru nije sebičnije od onog koje ima

Novo istraživanje sa Univerziteta Shaanxi Normal u Xianu u Kini pokazalo je da ako je neko jedinac ne znači da je sebičnije.

Subota, 05.02.2022.

10:00

Izvor: B92

Dete koje nema brata ili sestru nije sebičnije od onog koje ima
Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock

Podeli:

Tokom istraživanja od učesnika se tražilo da rade zadatke vezane uz altruizam. Kao rezultat, istraživači su otkrili da nema razlike u tome koliko su altruistični ljudi zavisili o tome da li imaju ili nemaju braću i sestre.

Istraživači su rekli da postoje određeni negativni stereotipi o deci koja su jedinci, ali koji nisu istiniti, a često se temelje na ideji da su takva deca više egocentrična zbog veće roditeljske pažnje.

Ovo istraživanje je pokazalo da su stereotipi neutemeljeni, jer jedinci nisu bili više sebični od onih s braćom i sestrama.

U radu koji je objavljen u časopisu Social Psychological and Personality Journal ističe se kako je prevladavanje ovih stereotipa od neposrednog interesa.

Deci, koja nemaju braću ili sestre, može biti teško da se suoče se s ovim stereotipima koji sugerišu da su oni s braćom i sestrama odgajani bolje. Međutim, ova studija je dokaz da nema razlike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare