Roditeljstvo

Roditelji zabrinuti: Streptokokne infekcije haraju beogradskim vrtićima; ovo su simptomi? VIDEO

Roditelji su zabrinuti, jer su ovih dana deca u beogradskim vrtićima desetkovana zbog šarlaha, streptokoke i stomačnog virusa. Kako bi roditelji blagovremeno reagovali na ove zarazne bolesti, doktorka i epidemiološkinja Slavica Marez objasnila je prve simptome koji se pojavljuju prilikom zaraze.

Sreda, 23.03.2022.

16:14

Izvor: B92

Roditelji zabrinuti: Streptokokne infekcije haraju beogradskim vrtićima; ovo su simptomi? VIDEO

Podeli:

U razgovoru za TV Prva dr Slavica je objasnila da je ovo uobičajeni period pojave spomenutih virusa, te da roditelji ne bi trebalo da paniče. Međutim ukoliko oni primete povišenu temperatura kod deteta i neke od sledećih simptoma, svakako bi trebalo da se obrate pedijatru.

"Sve ovo što ste naveli su streptokokne infekcije i uobičajene su za decu u predškolskom uzrastu - za decu koja se nalaze u kolektivu, u zatvorenom prostoru", kaže ona, te dodaje da je šarlah klinička manifestacija streptokoka.

Spomenuti virusi pojavljuju se kod dece u predškolskom uzrastu, dok se retko kad ispoljavaju kod dece u školskom. Epidemiološkinja je u daljem razgovoru objasnila simptome, ali i faze koje se pojavljuju prilikom zaraze šarlahom.

"Šarlah ( 1. faza zaraze) - dolazi do naglog obolevanja, povišena temperatura, bol u grlu i eventualna pojava gnojne angine.

Šarlah (2. faza zaraze) - inicijalno povraćanje, upala mišića, osip koji se pojavljuje u predelu vrata, donjih ekstremiteta i između prepona. Jezik dobija jarko crvenu boju i obložen je beličastom materijom.

Šarlah (3. faza zaraze) - pojavljuje se perutanje kože koje se najviše primećuje na dlanovima i tabanima", ističe dr za TV Prva.

Ukoliko se ne reaguje na vreme, kaže epidemiološkinja, u najgorem slučaju može doći do pojave reumatske groznice, pa bi se sa prvim simptomima povišene temperature trebalo odmah obratiti pedijatru.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare