Roditeljstvo

Deca koja remete red u vrtiću češće trpe nasilje u školi, pokazuje analiza

Deca koja u vrtiću ometaju druge, ljute se i svađaju verovatno će biti maltretirana kada krenu u treći, četvrti ili peti razred, pokazala je analiza organizacije The 74 Million.

Utorak, 10.05.2022.

13:21

Izvor: index.hr

Deca koja remete red u vrtiću češće trpe nasilje u školi, pokazuje analiza
Foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock

Podeli:

Otkriveno je da su dvostruko veće mogućnosti da će decu koja u vrtiću remete red kasnije u školi zadirkivati, udarati, prozivati, izostavljati iz igre, za razliku od njihovih vršnjaka koji su se primerno ponašali.

Istraživanje je otkrilo i još neke rezultate koji su povezani sa prethodnim analizama.

"Naši rezultati su u skladu s prethodnim istraživanjima koja dokumentuju da je veća verovatnoća da će deca iz siromašnih porodica ili s poteškoćama u obrazovanju trpeti nasilje nego njihovi vršnjaci iz bogatijih porodica ili oni koji su akademski veštiji", kažu.

Deca s teškoćama u razvoju, posebno dečaci, češće će biti zlostavljana.

"Školarci koji su žrtve maltretiranja i nasilja verovatno će kasnije biti depresivni i suicidalni, kao i nezaposleni, siromašniji i konzumenti droga. Ti su rizici jednako veliki kao oni koji su povezani sa zlostavljanjem", ističe organizacija koja sprovodi istraživanja o zlostavljanju u osnovnim školama u SAD.

Rano prepoznavanje može pomoći deci koja su zlostavljana i tako ograničiti potencijalnu štetu. Prevencija je delotvornija kada se sprovodi dok su deca još mala, ističu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare