Istraživanje pokazalo: Roditelji koji puno pričaju imaju pametniju i poslušniju decu

Pronađena je veza između dece koja su redovno razgovarala s odraslima i njihovih neverbalnih sposobnosti, kao što su rasuđivanje, računanje i svest o oblicima.

Deca | CDM |
Podeli
Foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock
Foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock

U svrhu studije naučnici su postavili uređaje za snimanje u odeću određenom broju dece (107) u dobi od dve do četiri godine.

Preslušavajući dnevnu interakciju te dece s roditeljima, mogli su proceniti kakvu vrstu razgovora ona vode s odraslima koji su uključeni u njihov život, objavili su u jednoj studiji u Italiji koju prenosi, geek.hr.

Od roditelja su zatražili i da s decom izvršavaju niz aktivnosti kao što su crtanje i bojanje, s ciljem testiranja kognitivnih veština dece.

"Upotrebljavajući uređaje za snimanje zvuka, mogli smo na nenametljiv način proučiti interakciju između male dece i njihovih porodica u svakodnevnom okruženju, a ne u laboratoriji. Otkrili smo da je količina reči koje izgovaraju odrasle osobe, a deca ih čuju, pozitivno povezana s njihovim kognitivnim sposobnostima", utvrdila je voditeljka studije dr Katrina Dapice.

Ona takođe ohrabruje roditelje da s detetom razgovaraju normalno, kao i sa svakom drugom osobom, jer će im to koristiti.

Zanimljiv je i podatak kako su naučnici uočili da se pozitivno roditeljstvo, u kojem roditelji podstiču decu na istraživanje i izražavanje, povezuje s manje znakova agresivnog i neposlušnog ponašanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu