Roditeljstvo

"Ako radite posao umesto dece, ona neće razviti samopouzdanje da sama rešavaju probleme"

Psiholog i autor 15 knjiga o roditeljstvu, Karl Pikard, objašnjava zašto je samopouzdanje jedan od najvećih darova koje roditelj može dati svom detetu.

Petak, 08.07.2022.

14:53

Izvor: miss7mama.24sata.hr

Foto: Roman SamborskyiShutterstock

Podeli:

On kaže da dete kome nedostaje samopouzdanje nerado pokušava nove stvari ili se upušta u izazove, jer se plaši neuspeha ili razočaravanja drugih. Ovo dovodi do nepotrebnog uzdržavanja kasnije u životu i zapravo sprečava uspeh.

"Neprijatelji samopouzdanja su malodušnost i strah", kaže dr Pikard i dodaje da je posao roditelja da ohrabri i podrži dete dok pokušava da se nosi sa teškim stvarima u životu.

Pročitajte 17 saveta dr Pikarda za podizanje deteta sa visokim samopouzdanjem:

1. Cenite trud bez obzira na to da li dete dobija ili gubi


Kada je u pitanju odrastanje, putovanje je važnije od odredišta. Zato, bez obzira da li vaše dete postiže gol na fudbalskoj utakmici ili ne – pohvalite trud deteta. Deca nikada ne bi trebalo da se stide svojih napora. „Dugoročno gledano, stalni pokušaji i napori grade više samopouzdanja nego povremeni uspeh“, objašnjava dr Pikard.

2. Podstičite vežbanje radi razvijanja sposobnosti

Ohrabrite svoje dete da trenira ili radi bilo šta što ga zanima, ali to činite bez pritiska na dete. "Napor uložen u vežbanje podstiče samopouzdanje, a samim tim i dalji napredak", dodaje dr Pikard.

3. Dozvolite detetu da samostalno rešava probleme

Ako radite posao umesto dece, ona nikada neće razviti samopouzdanje da sama rešavaju probleme. Drugim rečima, bolje je da dete dobije lošiju ocenu u školi dok zapravo uči kako da pronađe rešenja i ostvari bolje rezultate nego da dobije sve same petice uz vašu pomoć.

4. Pustite dete da bude dete

Ne očekujte da se vaše dete ponaša kao odrasla osoba. "Kada dete oseti da je dovoljno dobro samo kada se ponaša kao njegovi roditelji, ovakvi nerealni standardi mogu da obeshrabre trud", kaže dr Pikard i dodaje da visoka očekivanja vrše pritisak na dete i smanjuju samopouzdanje.

5. Podstičite radoznalost

Ponekad detetovo stalno postavljanje pitanja može biti zamorno, ali ga treba podsticati. Dr Pikard objašnjava da je postavljanje pitanja vežba koja je od velike pomoći za razvoj deteta jer to znači da dete shvata da ima mnogo stvari koje ne zna i ne razume, i da mnogo toga tek treba da otkrije. Kada dete krene u školu, prednost je ako dolazi iz porodice u kojoj se podsticalo postavljanje pitanja i pošto su mu roditelji odgovarali na pitanja, dete sada bolje razume i više sluša nastavnika. Drugim rečima, dete zna kako da uči bolje i brže.

6. Omogućite detetu nove izazove

Pokažite detetu da mali uspeh vodi do velikog uspeha, na primer, vožnja bicikla bez pomoćnih točkova. "Roditelji mogu da 'neguju' samopouzdanje povećanjem odgovornosti svog deteta", objašnjava dr Pikard.

7. Izbegavajte 'prečice' ili izgovore za dete

„Poseban tretman dovodi do nedostatka samopouzdanja“, kaže dr Pikard i dodaje da privilegije nisu zamena za samopouzdanje.

8. Nikada ne kritikujte detetov trud

Ništa neće obeshrabriti dete više od kritikovanja njegovih napora. Davanje korisnih povratnih informacija ili predloga je u redu, ali nikada nemojte reći svom detetu da radi nešto pogrešno. Ako se vaše dete plaši neuspeha jer je zabrinuto da ćete biti ljuti ili razočarani, ono nikada neće pokušati nove stvari. "Kritika roditelja smanjuje motivaciju i samopoštovanje deteta češće nego što mislimo", kaže dr Pikard.

9. Tretirajte greške kao priliku za učenje

"Učenje na greškama gradi samopouzdanje", naglašava dr Pikard. Ali to se dešava samo kada vi, kao roditelj, tretirate greške kao priliku za učenje i razvoj. Nemojte biti previše zaštitnički nastrojeni prema detetu. Dozvolite mu da s vremena na vreme pogreši i pomozite mu da shvati kako sledeći put može poboljšati svoj pristup zadatku. Dr Pikard smatra da bi roditelji trebalo da vide i takve situacije kao priliku da nauče svoju decu da se ne plaše neuspeha.

10. Budite otvoreni za nova iskustva


Psiholog objašnjava da roditelji imaju odgovornost da povećaju izloženost novim životnim iskustvima kako bi dete razvilo samopouzdanje u suočavanju sa velikim svetom. Izlaganje dece novim stvarima uči ih da mogu da ih savladaju, ma koliko stvari ponekad izgledale strašno ili drugačije.

11. Učite ih ono što znate da radite


Vi ste heroj svog deteta, bar dok ne budu tinejdžeri. Iskoristite tu moć da naučite svoje dete ono što znate o tome kako da misli, ponaša se i govori. Dajte dobar primer i budite uzor svom detetu. Dr Pikard kaže da deca uče samopouzdanje gledajući vas kako uspevate, jer osećaju da mogu biti poput vas.

12. Nemojte reći svom detetu kada ste zabrinuti za njega/nju


Deca često tumače roditeljsku brigu kao nedostatak poverenja, a samim tim i kao glas protiv samopouzdanja. Izražavanje roditeljskog samopouzdanja izaziva i samopouzdanje deteta“, objašnjava psiholog.

13. Pohvalite dete kada se uhvati u koštac sa poteškoćama

Život nije fer. Ponekad je teško, i svako dete će to naučiti pre ili kasnije. Kada dete naiđe na poteškoće, psiholog savetuje roditeljima da ističu ove izazove, jer će to povećati otpornost deteta. Važno je podsetiti dete da je svaki put do uspeha pun prepreka.

14. Ponudite svoju pomoć i podršku, ali ne previše

"Ako previše pomažete detetu, možete smanjiti detetovu sposobnost da samo sebi pomogne. Ponudite detetu pomoć „slučajno“, kada dete jednostavno ne naiđe na rešenje i na taj način ćete izgraditi samopouzdanje", kaže dr Pikad.

15. Pohvalite detetovu hrabrost kada pokuša nešto novo

Bilo da je u pitanju pridruživanje košarkaškom timu ili prva vožnja u zabavnom parku, psiholog savetuje roditeljima da pohvale pokušaj svakog deteta u novim stvarima. On predlaže roditeljima da kažu nešto jednostavno, na primer: "Stvarno si hrabar što si to pokušao!" "Udobnost dolazi kada se držite poznatog, a hrabrost kada se usudite da probate nešto novo i drugačije", dodaje on.

16. Ne dozvolite detetu da 'pobegne' od stvarnosti provodeći previše vremena ispred ekrana

Ne dozvolite detetu da se ceo dan 'skriva' iza kompjutera, televizije ili ekrana mobilnog telefona. Ohrabrite svoje dete da se poveže sa stvarnim ljudima, u stvarnom svetu. "Samopouzdanje u virtuelnom svetu (iako je takođe važno) nije isto što i u stvarnom svetu, zbog uticaja koji donosi pravo samopouzdanje", kaže psiholog.

17. Budite autoritativni, ali ne previše strogi ili moćni

Kada su roditelji previše strogi ili zahtevni, detetovo samopouzdanje može biti značajno smanjeno. "Ako dete zavisi od onoga što mu se kaže, to ga sprečava da se ponaša hrabro", objašnjava dr Pikard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare