Roditeljstvo

Neurolog objasnio šta se dešava s detetovim umom dok igra video-igrice

Video-igre negativno utiču na um deteta ukoliko ih igra predugo i često. Prema mišljenju neurologa dr Dina Burneta, video-igre proizvode preveliku stimulaciju za detetov mozak.

Četvrtak, 18.08.2022.

08:14

Izvor: index.hr

Neurolog objasnio šta se dešava s detetovim umom dok igra video-igrice
Foto: antoniodiaz/Shutterstock

Podeli:

"Čeoni režanj mozga dobro reaguje na njih. Zato su video-igre zanimljive, ali to, takođe, znači da bi se deca mogla naglo uznemiriti ukoliko osete da gube u igrici. Ti osećaji mogu da izazovu bes i nervozu", tvrdi, a prenosi The Sun.

Ističe i da video-igre mogu smanjiti pamćenje. Budući da su zanimljive, deca će pamtiti detalje, ali studije su pokazale da njihova prekomerna upotreba može da blokira druga sećanja.

"Primera radi, ako vaše dete insistira na igranju igara tokom putovanja, verovatno se neće sećati nekih događaja, što mu uskraćuje iskustvo povezivanja s porodicom. To je, takođe, štetno za učenje", govori dr Burnet.

Osim navedenog, mozak deteta u razvoju još uvek uči da razlikuje stvarno od nestvarnog. Vide-oigre zbunjuju taj proces.

Kako pomoći detetu?

Psihološkinja Ema Keni ima savete za roditelje koji su zabrinuti zbog ovih loših navika.

"Ako se dete uznemiri kad mu kažete da prestane da igra igrice, odmah napravite strogi raspored kada su igre dozvoljene i uključite pauze. Ako primetite da ga igre ometaju u učenju, dopustite ih tek kada je uradio sve školske obaveze. Ako je detetu stalo jedino do video-igara, napravite raspored nedeljnih aktivnosti koje uključuju vreme koje će provoditi s vama, prijateljima i na otvorenom", predložila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare