Roditeljstvo

Deca koja preskaču doručak sklonija su poremećajima u ponašanju, kaže studija

Deca koja preskaču doručak ili ne doručkuju kod kuće imaće problema u ponašanju, pokazalo je novo istraživanje. Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, s druge strane naglašava da deca koja zdravo doručkuju kod kuće imaju bolje mentalno stanje.

Četvrtak, 25.08.2022.

20:46

Izvor: index.hr

Deca koja preskaču doručak sklonija su poremećajima u ponašanju, kaže studija
Foto: LightField Studios/Shutterstock

Podeli:

Takođe je utvrđeno da deca i tinejdžeri koji za doručak jedu jaja i prerađeno meso poput slanine ili kobasica najverovatnije da će patiti od problema u ponašanju od one koja jedu žitarice.

Autor studije dr Hose Francisko Lopez Gil, sa univerziteta Castilla-La Mancha, rekao je: "Naši rezultati sugerišu da nije važno samo doručkovati, već je takođe važno gde deca doručkuju i šta jedu. Preskakanje doručka ili doručkovanje van kuće povezano je s povećanjem psihosocijalnih problema u ponašanju kod dece i adolescenata."

Dodao je: "Slično tome, konzumacija određene hrane i pića povezana je s većim (prerađeno meso) ili nižim (mlečni proizvodi, žitarice) izgledima za psihosocijalne probleme u ponašanju."

Kako bi došli do svog zaključka, tim je proučavao podatke iz španske Nacionalne zdravstvene ankete iz 2017. godine, koja je posmatrala dečje navike konzumacije doručka i njihovo psihosocijalno zdravlje, uključujući njihovo samopoštovanje, raspoloženje i nivo anksioznosti.

Podaci su uključivali 3.772 stanovnika Španije u dobi od 4 do 14 godina. Anketu su ispunili roditelji ili staratelji dece. Dr Lopezo i tim otkrili su da je doručkovanje van kuće gotovo jednako štetno kao i potpuno preskakanje obroka. Istraživači sugerišu da je to možda zato što su obroci van kuće često manje hranjivi od onih pripremljenih kod kuće.

Rezultati su također pokazali da su kafa, mleko, čaj, čokolada, kakao, jogurt, hleb, tost, žitarice i peciva povezani s manjim izgledima za probleme u ponašanju. Međutim, jaja, sir i šunka povezani su s većim rizikom od takvih problema.

"Činjenica da je doručak van kuće povezan s većim psihosocijalnim zdravstvenim problemima novi je aspekt naše studije", rekao je dr Lopez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare