Roditeljstvo

Ove navike deca treba da usvoje do tinejdžerskog doba

Često nam se čini da deca prebrzo porastu. Koliko god prve godine bile zahtevne, jednog dana se osvrnemo i shvatimo da su proletele pored nas puno brže nego što smo očekivali.

Subota, 27.08.2022.

07:33

Izvor: You Are Mom

Ove navike deca treba da usvoje do tinejdžerskog doba
Foto: Gladskikh Tatiana/shutterstock

Podeli:

Dok trepnemo, već živimo s buntovnim tinejdžerima, a puno toga što deca dožive do te faze oblikovaće njihovu svest i karakter. Tinejdžeri sve manje vremena provode s roditeljima, pa je i uticaj roditelja u tom periodu na njih smanjen. Ako pre tinejdžerske faze poradite s decom na izgradnji vrednih životnih temelja, puno ćete spremniji dočekati izazove koji dolaze.

Svaki dan odvojite vreme za dijalog

Ako s decom razgovarate svakodnevno od malih nogu, manje će se izolovati od vas kad postanu tinejdžeri. Vreme večere može da bude rezervirano za roditeljske razgovore i druženje, kao i deljenje stvari o minulom danu.

Ne koristite telefon za stolom

Deca su kao sunđeri i više uče iz roditeljskih primera nego reči. Dakle, ako ne želite da vaša deca koriste telefone za vreme obroka, važno je da to ni vi ne radite.

Postaknite ih da razviju svoje interese i ukuse

Kako deca rastu, njihovi se interesi menjaju i zato je važno da nauče što vole, a što ne. Tako ćete se bolje zbližiti s njima, a uspećete da ih motivišete da istražuju i otkrivaju ono što je zaista dobro za njih i da to razlikuju od stvari koje rade da bi impresionirali nekoga drugog.

Uspostavljajte fizički kontakt sa svojom decom

Kako biste uspostavili dobru emocionalnu vezu sa svojom decom, morate održavati fizički kontakt. Prema psihoterapeutkinji Virginiji Satir, potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno za preživljavanje, osam zagrljaja za održavanje i dvanaest za rast.

Kad deca postanu tinejdžeri, zaboravljaju da pokažu ljubav ili su sklona da umanje njenu važnost. Ali ako im od malih nogu usadimo naviku grljenja, zadržaće je sa svojim voljenima.

Igrajte se

Dete treba da se igra kako bi se razvijalo jer je to jedna od najvrednijih i najproduktivnijih aktivnosti u životu. Dobrobiti igre su bezbrojne za velike i male.

Održavajte dobre higijenske navike


Ovo je osnovna i temeljna navika za celi život. Naučiti svakodnevno ds održava ličnu higijenu, kao što je pranje zubi i pranje ruku pre jela ili nakon ulaska u kuću ključno je za brigu o zdravlju. Ako se ove navike steknu od ranog detinjstva, biće ih lakše održavati u svim kasnijim fazama života.

Čitajte svaki dan

Pored prednosti kao što su razvoj vokabulara i povezivanje s roditeljima, čitanje nudi još puno prilika za napredak naše dece. Ljudi koji čitaju su bogatiji i ispunjeniji, a dokazano postižu i bolji akademski uspeh.

Budite organizovani i održavajte red


Pre nego što uđu u tinejdžersku doba, važno je naučiti decu da pospremaju svoje stvari i poštuju kućna pravila. Te navike pomoći će im u budućnosti, posebno ako jednom odluče da zasnuju svoju porodicu.

Praktikujte dnevnu rutinu i budite dosledni


Djeca od najranije dobi trebaju raspored spavanja, jela i igre. To im daje osjećaj sigurnosti i pomaže im u učenju regulacije ponašanja i potreba. Ako su djeca naviknuta na rutinu s ustaljenim odlaskom na spavanje i spavaju najmanje osam sati dnevno, nastavit će to činiti i kad malo odrastu.

Poštujte sebe i druge


Od ranog djetinjstva moramo da učimo decu da poštuju druge koliko i sebe. Moraju ceniti ljude onakvima kakvi jesu, bez obzira na to gde žive, kako se odevaju, kakav im je ukus itd. Tako dobivaju važne lekcije za život u skladu s okolinom, ali i za stvaranje pravednijeg i društva.

Takođe je važno deci da usadimo poštovanje prema okolini, prema životinjama i biljkama, ali i da ih naučimo važnostima recikliranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare